TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Het lot van Roma en Sinti kinderen in WOII

Zaterdag 27 september 2014 was het precies zeventig jaar geleden dat de Limburgse jongen Willy Steinbach stierf in het vernietigingskamp Auschwitz. Willy is een ouder broertje van Setella, van wie een foto tot icoon geworden is van de vervolging van Sinti en Roma in WOII.

Amateurhistoricus Rob Hendrikx ontdekte in de collecties van het Limburgs Museum vier glasnegatieven waarop de familie Steinbach staat. Ze werden in 1935 gefotografeerd in het woonwagenkamp in Brunssum. De foto van de vioolspelende Willy is ontroerend en grappig. Niemand die kon bevroeden dat deze kinderen zo’n verschrikkelijk lot te wachten stond.

Het Limburgs Museum staat vanaf zaterdag 27 september 2014 in een kleine presentatie stil bij het lot van de kleine violist en zijn familie. Willy Steinbach is een van de 17.694 Joodse, Roma en Sinti kinderen die door de nazi’s uit Nederland zijn weggevoerd naar vernietigingskampen en die niet meer terugkeerden.

Gebruikte bron(nen)