TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Van Alabama naar Margraten

Op 10 november aanstaande verschijnt het boek ‘Van Alabama naar Margraten – Herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins’ van Mieke Kirkels. Het boek verschijnt 70 jaar nadat de eerste Amerikaanse soldaat werd begraven in Margraten.

Jefferson Wiggins is één van de vele Afro-Amerikanen die vanaf eind 1944 gesneuvelde Amerikaanse soldaten begroef in Margraten. In totaal vonden daar 20.000 militairen hun laatste rustplaats. Wiggins was destijds 19 jaar. Hij was de enige die in 2009 kon worden getraceerd door het oral history-team Akkers van Margraten en zodoende een bijdrage leverde aan dat project.

In het boek vertelt Wiggins hoe hij werd geronseld en doet hij verslag van zijn tijd als soldaat in het streng naar ras gescheiden Amerikaanse leger van die dagen. Hij vertelt ook over wat hem na terugkeer in de Verenigde Staten wachtte. Het persoonlijke verhaal van Wiggins is geplaatst in een uitgebreid en toegankelijk historisch kader, aldus de auteur Het boek bevat circa 65 afbeeldingen.

Met dit boek wil Kirkels ook aandacht vragen voor de rol van Afro-Amerikanen, die in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog lang onderbelicht is gebleven. Weinig is bekend over de bijdrage van 900.000 van hen aan de bevrijding van Europa. De rassenscheiding in het Amerikaanse leger vloeide direct voort uit de segregatie in de Amerikaanse samenleving van die tijd. De deelname van zoveel Afro-Amerikanen aan de Tweede Wereldoorlog had grote invloed op hun zelfbewustzijn, aldus Kirkels.

Dr. Jefferson Wiggins overleed begin vorig jaar. Het boek zelf is gebaseerd op een interview met hem in 2010, aangevuld met historische feiten. ‘Van Alabama naar Margraten’ wordt op 5 november aanstaande gepresenteerd in het Provinciehuis Limburg te Maastricht. Bij de presentatie, die duurt van 13.00 tot 15.00 uur, zullen Wiggins’ vrouw Janice, dochter Felicia en kleinzoon Malcolm aanwezig zijn. Meer informatie over het boek en de mogelijkheid tot (vooraf) bestellen staat op www.vanalabamanaarmargraten.nl

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 10-10-2014 15:33:21