TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Expositie over naoorlogse tijd in Kamp Vught

Op tal van plaatsen staat deze maanden de bevrijding, 70 jaar geleden, volop in de belangstelling. Nu in Zuid-Nederland, volgend jaar boven de grote rivieren. Wat gebeurde er eigenlijk toen de oorlog voorbij was? Dit staat centraal in de expositie ’Van Drees tot Frank Sinatra – de jaren van wederopbouw na WO2’ in Nationaal Monument Kamp Vught. De expositie is ontwikkeld door het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek 1944-1945 en biedt op vaak verrassende wijze een inzicht in een tijdperk, dat voor menigeen nog vers in het geheugen ligt, maar voor evenzovele anderen nog onbekend is.

Na de bevrijding
De oorlog was voorbij. Maar toen? Wat weten we eigenlijk van die naoorlogse jaren? De tweede helft van de jaren ’40 en het begin van de jaren ’50 was een decennium van schaarste en wederopbouw, van wraak en gezond verstand, van dekolonisatie en Koude Oorlog, van hoop op verandering maar terugkeer naar het oude. De jaren vormden een belangrijk scharnierpunt in de geschiedenis van de twintigste eeuw. Onze hedendaagse wereld is voor een belangrijk deel beďnvloed door verschijnselen als de economische voorspoed, de verzorgingsstaat en de consumptiemaatschappij waarvoor in naoorlogse jaren de basis werd gelegd.

Coca-Cola, jazz en swing
De expositie laat zien hoe op de puinhopen van de oorlog werd gebouwd aan een nieuw Nederland. Het gaat over pogingen om in de politiek tot nieuwe verhoudingen te komen. Over de drang naar moreel herstel, de verhouding met onze Duitse buren, de nieuwe cultuur. Het tijdperk van premier Drees begon, Annie M.G. Schmidt startte haar radiocarričre, Coca-Cola, jazz & swing kregen Nederland in zijn greep. De ANWB zette het toerisme op de kaart. Nieuwe muziek, nieuwe mode, maar ook het debat over hoe Nederland weer groot moest worden.

Wederopbouw
Bezoekers lopen door de wederopbouwstraat, luisteren naar de klanken van naoorlogse jazz, ontdekken de beginjaren van de Wegenwacht en bekijken de wijde plooirokken van de naoorlogse mode. Een feest van herkenning voor de een, en een verrassende ontdekking van een vergeten tijdperk voor de ander. ‘Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2’ laat één van de belangrijkste spil- en draaipunten zien van de Nederlandse geschiedenis in de twintigste eeuw. De tentoonstelling kwam mede tot stand in samenwerking met American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen en de NTR (tv-serie ‘Na de bevrijding’). Het gelijknamige boek van Ad van Liempt is in de museumwinkel te koop. Een Engelse hand-out is beschikbaar bij deze expositie.

Gebruikte bron(nen)