TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lezing "Kunst door krijgsgevangenen" op 7 november 2014

Aalsmeerderbrug – In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 wordt vrijdagavond 7 november om 20.00 uur door Janny Herfst een lezing gehouden over de kunst die krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog met minimale middelen maakten in Duitse kampen. Van simpele tekeningen tot zeer professionele aquarellen.

Krijgsgevangenen in de verschillende Duitse Stalag Lufts (Stammlagers der Luftwaffe) probeerden te overleven door zich op allerlei manieren bezig te houden. Er werden verschillende activiteiten op touw gezet zoals sportwedstrijden, toneelvoorstellingen en concerten. Een van de gevangenen luisterde naar de verhalen van zijn collega’s over de luchtgevechten en maakte op basis daarvan prachtige aquarellen. Anderen schreven en tekenden een dagboek over hun ervaringen. Veel van de kunst bleef na de oorlog bewaard en werd soms gepubliceerd in indrukwekkende boeken.

De krijgsgevangenen kwamen uit alle geledingen van de bevolking, dus waren er ook mensen bij die van beroep bijvoorbeeld graficus waren, kunstenaar, schrijver of journalist. Maar er was ook een Engelse motordealer die het initiatief nam om een volwaardig en compleet automagazine te maken met in plaats van foto’s van auto’s en motoren, getekende voertuigen.

De zaal gaat open om 19.30 uur, de lezing begint om 20.00 uur. De toegang tot de lezing bedraagt € 3,50 per persoon, inclusief koffie. CRASH donateurs hebben gratis toegang.

Gebruikte bron(nen)