TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mini-expositie: 75 jaar Slag om de Grebbeberg

In mei 2015 herdenkt Wageningen 70 jaar bevrijding. Ook de Slag om de Grebbeberg, dan 75 jaar geleden, wordt herdacht. In de aanloop naar deze periode besteedt het museum aandacht aan deze beslissende slag. De mini-expositie richt zich op de gebeurtenissen in en rond Wageningen, als onderdeel van de Slag om de Grebbeberg.

Mobilisatie – evacuatie - verwoesting
De vitrine-expo begint bij de mobilisatie in augustus 1939, waarbij Wageningse openbare gebouwen werden gevorderd om 800 Nederlandse soldaten onder te brengen. Vervolgens staat de evacuatie van de bevolking op 10 mei 1940 centraal. Ook is er veel aandacht voor de aankomst van de eerste gemotoriseerde Duitse eenheden op de avond van diezelfde dag, waarna door beschietingen van het Nederlandse leger een groot deel van het centrum van Wageningen werd verwoest.

Uniek beeldmateriaal
Een presentatie over deze gebeurtenissen met uniek beeld- en filmmateriaal wordt getoond in de videoruimte van het museum. In een vitrine zijn voorwerpen te zien die betrekking hebben op de allereerste oorlogshandelingen, die in Wageningen begonnen.

De mini-expositie is tevens de opmaat naar de herdenking van 70 jaar bevrijding. In de permanente tentoonstelling ‘De Vrede van Wageningen’ zal hieraan uitgebreid aandacht worden besteed. De bevrijdingszaal in het museum krijgt daartoe in het vroege voorjaar een deels hernieuwde inrichting.

75 jaar Slag om de Grebbeberg is te zien van 10 november 2014 tot 10 mei 2015. Ook de gemeente Rhenen staat stil bij deze historische periode in de Nederlandse geschiedenis, met o.a. een tentoonstelling.

Gebruikte bron(nen)