TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

102.000 Stenen opgeknapt op terrein kamp Westerbork

De restauratie van De 102.000 Stenen door langdurig werkzoekenden uit Duitsland en Ne-derland komt maandag 8 december 2014, 13.00 uur tot een einde. In de zomer van 2012 startten de vrijwilligers met de werkzaamheden als onderdeel van het grensoverschrijdende project Op de Weg van Anne Frank. Na anderhalf jaar alle 102.000 stenen te hebben her-steld wordt de restauratie officieel afgesloten door de initiatiefnemers van het project; direc-teur Dirk Mulder namens het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Bernhard Bramlage, de hoogste gezagvoerder van het district Leer en wethouder Ricky van den Aker namens de gemeente Oldambt.



De 102.000 Stenen, in 1992 aangebracht op de voormalige appelplaats van het doorgangskamp Westerbork, vormen een indrukwekkende herinnering aan de moord op 102.000 keer een moe-der, een vader, een zoon, een dochter, een broer, een zus… Daarmee symboliseren ze zowel de massaliteit als ook de individualiteit van de vervolging. De stenen zijn op een gelijkmatige ma-nier geplaatst binnen de kaart van Nederland.

Op de kop van de meeste stenen is een davidster aangebracht, ter herinnering aan de Joodse slachtoffers. Tweehonderdendertien stenen hebben een vlam, waarmee ze symbool staan voor de vermoorde Sinti en Roma. Enkele tientallen stenen hebben geen symbool en staan voor de verzetsstrijders die in kamp Westerbork gevangen zaten en van daaruit vervoerd werden.

De Duitse en Nederlandse medewerkers die zich met de restauratie hebben bezig gehouden, voerden dit werk anderhalf jaar lang met veel zorg en aandacht uit. Alle davidsterren en vlam-men zijn opnieuw vastgelijmd. De steentjes zelf zijn vastgezet en schoongemaakt. Directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder zal maandag zijn waardering en dankbaarheid uitspreken voor deze internationale samenwerking. “Door vanuit een gedeelde motivatie en onderkenning van het verleden te werken, is het gelukt dit project te laten slagen.”

Gebruikte bron(nen)