TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wereld in Oorlog #42 is verschenen

Onlangs is de 42e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis.

Deze keer in Wereld in Oorlog:

Gas aan het Isonzo-front
De inzet van het chemische wapen aan het westelijke front is welbekend. Duizenden tonnen gifgas werden vanaf april 1915 door de strijdende partijen op elkaar losgelaten in de hoop hiermee een doorbraak in de loopgravenstrijd te forceren.

De zoektocht naar Alain Fournier, een archeologische detective
In 1909 vatte de toen 22-jarige Alain-Fournier het plan op om een boek te schrijven over een ongelukkige liefde. Vier jaar eerder zag hij in Parijs een prachtig meisje die hij volgde, zo wist hij zelfs haar adres te achterhalen maar de jongedame aanspreken durfde hij niet. Vergeten kon Alain-Fournier haar evenmin.

De bestraffing van de Vlaamse bunkerbouwers
De collaboratie en de bestraffing van collaborateurs zijn nog altijd gevoelige onderwerpen in Vlaanderen. In deze bijdrage zet Koen Goeminne de feiten op een rij voor repressie van de bunkerbouwers aan de Belgische kust.

Hoflands oorlog: De beste oorlogsfoto's
‘Der weltkrieg 1914-1918 in seiner rauen Wirklichkeit’ is een boek met 600 foto’s waarvan een groot deel gemaakt door Herman Rex die in dienst was van de Obersten Heeresleitung. De rest komt voor rekening van de het Kriegs-Bild und Filmamt.Ook toen al specialisten.

Frontbloemen, de symbolen voor slaap, onschuld, hoop, vrede en dood
Vraag een willekeurige nederlander welke bloem symbool staat voor de eerste wereldoorlog en het antwoord zal luiden: de klaproos. een aardige illustratie van het feit dat de Angelsaksische wereld steeds overheersender is geworden in onze gedachtenwereld. de rode klaproos van het Britse gemenebest is namelijk de afgelopen decennia het oorlogsbloempje bij uitstek geworden.

De tweede slag bij Nieuwpoort: de verwoesting van de binnenstad in de jaren 1914-1918
Bij het horen van de naam Nieuwpoort schiet degene die vroeger bij de geschiedenisles goed heeft opgelet direct te binnen: "Slag bij Nieuwpoort in het jaar 1600". Dat mooie afgeronde jaartal maake de herinnering aan deze veldslag aanzienlijk makkelijker te onthouden dan alle andere veldslagen die de opstandige Republiek der Nederlanden voerde tegen de Spaanse legers.

Van Brussel naar Lille: Hitlers bezoek aan België en Noord-Frankrijk op 1 juni 1940, een reconstructie
Het is 1 juni 1940. Vier dagen nadat België capituleert, vliegt Adolf Hitler vanuit zijn Führerhoofdkwartier in het Duitse Rodert naar Brussel. op deze dag, waarop ook de eerste serieuze aanval van de Duitsers op duinkerken plaatsvindt, begint Hitler een tweedaagse tocht vol militaire besprekingen en bezichtigingen van plekken in Vlaanderen die voor hem een dubbele betekenis hebben.

Gebruikte bron(nen)