TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nationaal Monument Kamp Vught trekt meer bezoekers dan ooit

Nationaal Monument Kamp Vught heeft in 2014 ruim 72.000 bezoekers ontvangen, een record. Het aantal bezoekers is de laatste jaren gestaag gegroeid, ook na de invoering van entree per 1 februari. Ruim 37.000 kinderen en jongeren bezochten in 2014 het herinneringscentrum, vooral in schoolverband. In totaal hebben vrijwilligers maar liefst 1850 rondleidingen verzorgd, ruim 100 meer dan in 2013.

Voor scholieren, jeugdgroepen en geüniformeerden geldt nog steeds een gunstig rondleidingtarief. De invoering van entree was noodzakelijk vanwege de gestegen algemene kosten, energielasten en de kosten voor groot onderhoud. Op herdenkingsdagen, de eerste woensdag van de maand en voor Vrienden, Beschermers en veteranen is de entree altijd vrij.

Belangstelling
Het gestegen bezoekersaantal past in de stijgende lijn die landelijk te zien was onder alle musea. Oorlogs- en verzetsmusea hebben extra bezoekers te danken aan de blijvende belangstelling voor persoonlijke ervaringen in de oorlog en aantrekkelijke publiekspresentaties. Terwijl de grote aandacht voor 70 jaar bevrijding van Zuid-Nederland zich vertaalde in een eveneens vergrote belangstelling voor musea en plekken die in dit verhaal een rol speelden. Voor NM Kamp Vught kwam daarbij, dat de in 2013 geopende barak 1B uiteenlopende groepen aanspreekt en veel belangstellenden trekt. De live uitzending door de NOS van de herdenking van de ontruiming van kamp Vught, begin september vorig jaar, leidde eveneens tot veel nieuw bezoek.

Directeur Jeroen van den Eijnde ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet: “Ik merk aan alles dat de gebeurtenissen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog én daarna, verbonden met deze plek, nog heel veel mensen – nadrukkelijk ook jongeren – enorm aanspreken. We raken iets kwijt, de eerste generatie ooggetuigen die nog uit eerste hand kan vertellen is heel klein geworden, maar de plaats en het verhaal hebben zoveel zeggingsskracht dat daarmee nog altijd moeiteloos de kloof van de tijd overbrugd kan worden.”

2015: 25 jaar Nationaal Monument Kamp Vught
In 1990 opende H.M. Koningin Beatrix het eerste herinneringscentrum; in 2002 verrichtte Prins Bernhard de opening van de nieuwbouw en herinrichting. Het jaar 2015 staat in het teken van het 25-jarig bestaan van het herinneringscentrum in Vught. Vanaf eind april zal het publiek gedurende het gehele jaar via speciale activiteiten – naast de reguliere activiteiten - betrokken worden bij dit jubileum.

Expositie ‘Van Drees tot Frank Sinatra’ verlengd
Nationaal Monument Kamp Vught heeft de expositie ‘Van Drees tot Frank Sinatra’ verlengd t/m 7 juni. Deze expositie is ontwikkeld door het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en verbeeldt de wederopbouw, een periode waarin op de puinhopen van de oorlog werd gebouwd aan een nieuw Nederland.

Jaarlijks is het museum van 10 t/m 31 januari gesloten in verband met groot onderhoud. De gietvloer wordt vervangen, de muren worden geschilderd enz. Ook barak 1B is dezelfde periode gesloten. De restauratie van het crematorium is naar verwachting in april gereed.

Gebruikte bron(nen)