Concert Jules Schelvis en NaSKa in het Vredespaleis op 2 maart 2015
Op maandag 2 maart 2015 - op de dag dat 72 jaar geleden het eerste transport van Westerbork naar Sobibor plaatsvond en de geboortedag van Jules Schelvis' echtgenote Rachel Borzykowski - biedt het Vredespaleis Jules Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest een podium om een laatste optreden te verzorgen van het herdenkingsconcert 'Er reed een trein naar Sobibor'. Door de combinatie van Jules Schelvis' indrukwekkende getuigenis met zijn indringende oproep tot tolerantie, liefde en respect voor de medemens, sluit het concert naadloos aan bij de doelstellingen van het Vredespaleis.
Schrijnende getuigenis, live muziek en historisch beeldmateriaal
Tijdens het concert vertelt Jules Schelvis in fragmenten over de 72 uur lange reis naar het vernietigingskamp Sobibor. Hij schetst daarbij een reëel beeld: hoe zag de wagon er van binnen uit, wie waren zijn lotgenoten, wat bespraken zij met elkaar en wat waren zijn gedachten en emoties tijdens de verschrikkelijke reis? De fragmenten worden afgewisseld met muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, dirigent Jan Vermaning, met medewerking van Marjolein Niels (mezzosopraan). Het geheel wordt ondersteund door unieke historische beelden uit het archief van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Allerlaatste uitvoering in concertreeks
Het concert in het Vredespaleis zal het laatste zijn in een reeks die startte met acht concerten in 2013 en die in 2014 een indrukwekkend vervolg kreeg met een internationale concerttournee met concerten in Amsterdam, Berlijn en Lublin (bij Sobibor). Met name de landelijke uitstraling van het bijzondere concert op 30 juni j.l. in de Westerkerk in Amsterdam heeft in heel Nederland zijn weerslag gevonden. Niet alleen de media in Amsterdam, alle landelijke dagbladen, maar ook diverse Nederlandse omroepen en radiostations gaven blijk van ondersteuning en sympathie.
De aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander, de ambassadeurs van Polen, Israël en een vertegenwoordiging van de Duitse ambassade en tal van andere hoogwaardigheids-bekleders, werd als een enorme erkenning gezien voor de doelstellingen van de organiserende Stichting Nationale Herdenking Joure: bewustwording van de gruwelijkheden in onze Nederlandse geschiedenis en de lessen die wij daaruit kunnen trekken . Het is een grote wens van Jules Schelvis het concert nog een allerlaatste keer uit te voeren in Den Haag, de stad waar internationaal recht gesproken wordt.
Doorgeven aan de volgende generaties
Met het concert hoopt Jules Schelvis zijn getuigenis ook in Den Haag, de stad waar internationaal recht gesproken wordt, door te geven aan de volgende generaties: "Mijn wens is dat u dit, in begrijpelijke woorden, aan uw kinderen vertelt, zodat ook zij weten wat er in de Tweede Wereldoorlog met de Joden is gebeurd. Zij kunnen het straks, als er geen getuigen meer zijn, mogelijk aan hún kinderen doorgeven, en die aan de hen volgende generatie. Als u dat, naar ik hoop, doet dan hebben u en ik met mijn getuigenis aan de nagedachtenis van 34.000 Joden uit Nederland een steentje bijgedragen."
Kaarten bestellen of doneren
Voor de realisatie van het concert is nog een bedrag van ruim € 15.000,00 nodig. Jules Schelvis hoopt dit bedrag tijdig bijeen te krijgen door een combinatie van fondsenwerving en kaartverkoop. Hij wordt daarbij ondersteund door de (non-profit) Stichting Nationale Herdenking Joure. Meer informatie over het concert, het bestellen van kaarten en de mogelijkheden om het concert (financieel) te ondersteunen zijn te vinden op onderstaande website.
Gebruikte bron(nen)