TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Persbericht Bevrijding van Groningen 70 jaar

Groningen is in 2015 het toneel van een uniek bevrijdingsevenement: Bevrijding van Groningen 70 jaar. Het evenement, dat op 10, 11 en 12 april plaatsvindt, bestaat uit een bijzondere mix van reconstructie, theater, educatie, herdenking en feest. Het doel van het evenement is het delen van het besef dat vrijheid kwetsbaar is, om begrip op te brengen voor de ontberingen, om de kennis van de geschiedenis te vergroten en de vrijheid te vieren.



Programma
De kern van het evenement is een reconstructie van de gevechtshandelingen op de Paterswoldseweg (vrijdag 10 april) en de Vismarkt (zondag 12 april). Verhalen over de bevrijding van de stad zijn daarin verwerkt m.m.v. regisseur/acteur Albert Secuur. Driehonderd zogeheten reënactors (die historische gebeurtenissen naspelen) uit binnen- en buitenland werken hierin samen met acteurs en zangers, terwijl tanks en andere legervoertuigen het straatbeeld in de binnenstad bepalen.

Een greep uit andere initiatieven in het kader van Bevrijding van Groningen 70 jaar:
- Tentoonstelling over de oorlog en bevrijding in het Noordelijk Scheepvaartmuseum (10 april – 6 september).
- WOII-kampement in het Stadspark. Loop rond in de originele wereld van de Canadese en Duitse soldaten (10 – 12 april).
- Aankomst landelijke Bevrijdingstour met 150 voertuigen van het rijdende oorlogsmuseum Keep Them Rolling op de Grote Markt (12 april).
- Rondreizend festival About Freedom met een programma van films, muziek en gesprekken aan de keukentafel. Verschillende generaties, waaronder mensen die de oorlog meemaakten, discussiëren over vrijheid (11 april).
- Dance Event t.b.v. War Child met medewerking van 200 dansers uit het hele land (11 april).
- Bevrijdingsactiviteiten en feest in het centrum van Groningen i.s.m. ondernemers (10 – 12 april).
- Herdenking Paterswoldseweg vrijdag 10 april bij het gedenkteken voor Fred Butterworth, de eerste Canadese soldaat die sneuvelde tijdens de bevrijding van Groningen. Zijn broer Stanley Butterworth, die ook in Groningen streed, is hierbij aanwezig.
- Speelfilms over oorlog en bevrijding in het Filmtheater Groninger Forum

Educatie
Stichting Liberation of Groningen organiseert samen met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum educatieve activiteiten om jongeren de kwetsbaarheid van vrijheid te laten beleven. De stichting biedt scholen voor de groepen 7 en 8 in het basisonderwijs onder meer een bezoek aan in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Op een aantal ochtenden zijn er rondleidingen langs plekken in de stad die herinneren aan de gevechten die tijdens de bevrijding plaatsvonden, aangevuld met verhalen en attributen. In de klas kunnen documentaires of speelfilms worden bekeken. Scholen werken ook mee aan de uitvoering van het evenement. Zo leveren mbo-opleidingen van het Noorderpoort o.m. decorbouwers, technici en acteurs.

Achtergrond
De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot maandag 16 april 1945. De geallieerden en de bevolking betaalden een hoge prijs. 110 Groningers kwamen om tijdens de gevechten, 43 Canadezen sneuvelden. Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers vielen in de strijd. Een groot deel van het centrum werd verwoest. De weg naar de provincie lag nu open, maar ook hier stuitten de geallieerden op fel verzet van de terugtrekkende bezetters. De laatste schoten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland werden in de regio van Delfzijl gelost.

Provincie
Ook de regio wordt nauw bij de evenementen in de stad betrokken. Keep Them Rolling rijdt na de stop op de Grote Markt een deel van de oorspronkelijke bevrijdingsroute van de geallieerden door de provincie. Scholen van het primair onderwijs krijgen ook een aanbod met de educatieve activiteiten.

Over stichting Liberation of Groningen
Het evenement Bevrijding van Groningen 70 jaar is een initiatief van journalist Frank von Hebel van Dagblad van het Noorden, tevens secretaris van de organiserende stichting Liberation of Groningen (LoG). Het bestuur bestaat verder uit Hein Braaksma (voorzitter), Otto Bakker (penningmeester), Joël Stoppels, Jeannette Straatemeier, Jan Kappenburg en Dinie Wijnmaalen.

Partners
LoG werkt samen met: Dagblad van het Noorden, SD event production, Stichting Reënactment Bedum ’40-’45, Albert Secuur, gemeente Groningen, Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, Marketing Groningen, Keep Them Rolling, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Groningen City Club, Battlefield Tours, Verhalen van Groningen, Stichting Het Bevrijdingbos, Groninger Forum, Korps Nationale Reserve, About Freedom, CultuurClick Groningen, Cultuureducatie Stad, museum Canadian Allied Forces, GAVA, Oorlogsmuseum Harkstede, amateur-onderwaterarcheologie duikteam De Zeester, Daniël Wever ( De Molenberg, Delfzijl), Future Talent Experience, War Child en Walnoot Communicatie.

Fondsen
Bevrijding van Groningen 70 jaar wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen en sponsoring van: Gemeente Groningen, provincie Groningen, V-Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Groningen City Club, JB Scholtenfonds, Dagblad van het Noorden, SD event production, JUMBO, NNZ Verpakking, Marne Mosterd, Hooghoudt, Segafredo

Gebruikte bron(nen)