Lancering educatieve game Tweede Wereldoorlog en persvrijheid
Amsterdam – Kies je voor de vrijheid van meningsuiting of de levens van je vrienden? In de educatieve game Wartime Stories kom je voor dit soort waargebeurde dilemma’s te staan. Vanaf nu is het eerste level van de game gratis online te spelen en een nationale competitie is hiermee gestart. 25 finalisten nemen het in de aanloop naar 4 en 5 mei tegen elkaar op tijdens een bijzonder finale event. De game wordt daarna onderdeel van een lespakket voor het voortgezet onderwijs.
Op 4 en 5 mei staan we zeventig jaar na dato stil bij de Tweede Wereldoorlog. In de educatieve documentaire game Wartime Stories kruipt de speler in de huid van een journalist en gaat op een interactieve manier op zoek naar waargebeurde verhalen uit de oorlog. Zo worden persoonlijke verhalen opnieuw verteld en niet vergeten. Hierbij moet worden omgegaan met gevaar, gebrek aan informatie, loyaliteitsvragen en onzekerheid. De informatie in de game is volledig gebaseerd op bestaande interviews en archiefmateriaal als foto’s, video’s, audio en tekstdocumenten. Dit archiefmateriaal is verwerkt in nieuw beeldmateriaal; het verleden is met het heden gemixt.
Het eerste level van de game is nu gratis te spelen op www.wartimestories.nl en hiermee is een nationale competitie gestart. De lancering vindt officieel plaats op de middelbare scholen De Savornin Lohman en Alberdingk Thijm College te Hilversum, waar verscheidene klassen zullen deelnemen. In het level staat de oorlog aan het Oostfront centraal, waarbij een NSB'er wordt gevolgd.
Uit alle spelers worden 25 finalisten van 12 t/m 17 jaar geselecteerd die eind april meespelen in een exclusieve finale bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De finalisten krijgen een nieuwe uitdaging voorgelegd in lijn met de game en maken kans om naar huis te gaan met relevante prijzen zoals de prestigieuze titel ‘Wartime Stories journalist van het jaar’ en een Samsung Galaxy K Zoom smartphone met uitstekende camerafunctionaliteiten. Vanaf schooljaar 2015-2016 zal de game onderdeel zijn van een lespakket voor Mens en Maatschappij, Geschiedenis voor de tweede en derde klas van vmbo, havo en vwo.
Gezamenlijk hebben de partijen Butch & Sundance Media, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Netwerk Oorlogsbronnen, Uitgeverij Deviant en XNY Wartime Stories ontwikkeld. Dit innovatieve project is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Democratie en Media.
Gebruikte bron(nen)