TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tijdelijke tentoonstelling Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45

Aalsmeerderbrug – In het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH '40-'45 wordt op 11 april om 11.00 uur een grote tijdelijke tentoonstelling geopend over de Tweede Wereldoorlog. In deze tentoonstelling zijn veel voorwerpen en archiefstukken te zien die CRASH in het archief of depot bewaart. De titel van deze tentoonstelling is dan ook: ‘Wie wat bewaart, die heeft wat te vertellen.’ In de weken na de opening worden ook extra activiteiten georganiseerd. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer, Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug.



Ter gelegenheid van de herdenking van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden en de bevrijding 70 jaar geleden heeft CRASH extra ruimten in het Fort bij Aalsmeer tijdelijk ter beschikking gekregen van de gemeente Haarlemmermeer om de tentoonstelling in te richten. De luchtoorlog tijdens de meidagen, burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog en een fototentoonstelling over dagelijks leven en verzet in Haarlemmermeer staan centraal. Dit wordt verder aangevuld met een beeld van de wereld in oorlog in het algemeen. Speciaal voor deze tentoonstelling is de eigen collectie aangevuld met bijzondere bruiklenen. Tevens is er extra werk te zien van luchtvaartschilder Thijs Postma.

In het weekend van 18 en 19 april vindt het Nationaal Museumweekend plaats en tevens de opening van het Fortenseizoen van de Stelling van Amsterdam. Het museum is dan zowel op zaterdag als op zondag geopend en er geldt deze dagen een korting op de toegangsprijs.

Rond de herdenkingsdagen in mei zijn er ook extra activiteiten. Het museum is geopend van 2 tot en met 5 mei. Op 3 en 4 mei wordt er een filmvierluik georganiseerd. Daarin komen vier verschillende aspecten voor het voetlicht en vertellen mensen die er bij waren over hun ervaringen tijdens de meidagen 1940, bombardementsmissies en krijgsgevangenschap, over onderduiken in Haarlemmermeer en werk van verzet en geheime diensten.

Gebruikte bron(nen)