TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bevrijding van Groningen 70 jaar: gevechten en bevrijding vanuit een soldaten kamp

Groningen maakt zich op om de vrijheid te vieren. Het is 70 jaar geleden dat de stad bevrijd werd van de Duitse bezetting. Dit wordt herdacht en gevierd op 10, 11 en 12 april met diverse activiteiten. Twee nagespeelde gevechten waar tweehonderd mensen aan meedoen, een WO II kampement in het Stadspark, een festival met talkshow, dans, film, muziek, tentoonstellingen en een taptoe. Het evenement wil aandacht besteden aan het vergroten van de kennis over deze bevrijding , wil het moment herdenken en de vrijheid vieren.



De Canadese troepen hebben van 13 t/m 16 april 1945 zware gevechten geleverd. Het centrum was verwoest. De slag werd van straat tot straat gestreden. Als de ene straat bevrijd was, werd in de volgende straat verder gevochten. De mensen gingen meteen hun stoepje vegen. Soldaten die in een portiek verdekt stonden opgesteld kregen een kopje koffie… en schrokken daar enorm van. Er sneuvelden 110 burgers, 42 Canadezen en 300 Duitse soldaten. Over deze gebeurtenissen wordt verteld, er wordt gespeeld en er over gediscussieerd.

Kampement 10 en 11 april
Tweehonderd re-enacters die de gevechten naspelen richten op de Zonneweide in het Stadspark een authentiek WOII kampement in, inclusief kampkeuken en een noodhospitaal. Vanaf vrijdag is het kamp te bekijken. Op zaterdag worden er demonstraties gegeven en wordt er gekookt. De soldaten, koks, verzorgers en burgers spelen mee met de voorstelling op vrijdagavond en zondagmiddag.
Er is een Canadees en een Duits kampement , deze laatste staat achteraan de Zonneweide. Zowel de deelnemers als de organisatie verwerpen elke vorm van fascisme, racisme of antisemitisme. Uitingen van nationaal-socialisme zijn niet toegestaan.
Vrijdag 10 april open van 11 tot 17 uur, zaterdag 11 april van 11 tot 18 uur.

Voorstelling Re-enactment vrijdag 10 april Paterswoldseweg
Re-enactment zijn voorstellingen van nagespeelde historische gebeurtenissen. Vaak betreft dat een oorlogssituatie. En deze worden hier nagespeeld door de 200 mensen uit het kampement die hiervoor zijn opgeleid. In Groningen begonnen de gevechten van de Canadese troepen aan de Paterswoldseweg. Het gevecht wordt onderbroken met scènes die echt plaatsgevonden hebben.
De vertelster is actrice Miranda Bolhuis en de zangeres Anja Warmink. De regie is van Albert Secuur. Het speelt zich af tussen de Concourslaan en de Leonard Springerlaan.
Op nummer 188 wordt de eerste gesneuvelde militair herdacht, Fred Butterworth, met een kranslegging door zijn broer, veteraan Stanley. Twee doedelzakspelers van The Clan MacBeth Pipe band zullen voor muziek zorgen. De Nationale Reserve zal aanwezig zijn.
Het publiek staat achter dranghekken en is een apart vak voor senioren die er ook met een rollator terecht kunnen. Er zijn geen zitplaatsen. De voorstelling en herdenking begint om 19.00 uur, duurt een uur en is gratis.

Drill Dance zaterdag 11 april op de Grote Markt
Zaterdagavond dansen 220 mensen, jong en oud, van 10 tot 60 jaar, een drill dance: een strakke dans met opzwepende muziek van Michael Jackson (die ook door cheerleaders wordt gedanst). Acht (dans)scholen uit Bedum, Hoogezand, Ten Boer, Aduard, Groningen en Zuidlaren doen hier aan mee en hebben al weken afzonderlijk geoefend voor deze avond. Het wordt een unieke gebeurtenis om ze samen te zien optreden. Zij doen dit ten bate van War Child, een organisatie die opkomt voor kinderen in oorlogsgebieden. Het begint om 19.30 uur en duurt een uur.

Bevrijdingstasjes
Er zijn jute bevrijdingstasjes te koop met Groningse producten : Tiktak koffie, Hooghoudt limonade en Marne mosterd. Deze tasjes met het opdruk van het logo Bevrijding Groningen 70 is bij 8 Jumbo vestigingen in en rond Groningen te koop ( € 7,-).

Gebruikte bron(nen)