TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nieuw artikel op Go2War2: Slag om Berlijn

STIWOT-medewerker Auke de Vlieger schreef voor Go2War2.nl een uitvoerig artikel over de Slag om Berlijn, dat sinds 9 april op de website te lezen is. Op 16 april a.s. is het 70 jaar geleden dat deze slag om de Duitse hoofdstad van start ging.



Al in de zomer van 1943 kwam voor de soldaten van het Rode Leger een ding vast te staan: zij zouden koste wat kost de oorlog eindigen in Berlijn. De verovering van de Duitse hoofdstad werd beschouwd als een welverdiende prijs, als de passende slotfase van een ongekend wrede en bloedige oorlog.

In dit laatste stadium van de oorlog beschikte het Rode Leger over een enorme numerieke en technologische overmacht, maar aan zowel Duitse als Sovjetzijde werden buitengewoon grote verliezen geleden. De Duitsers vochten met de moed der wanhoop om de onvermijdelijke eindnederlaag zo lang mogelijk uit te stellen, terwijl de Sovjetcommandanten – onderling strijdend om de eer de Sovjetvlag te kunnen hijsen op de Reichstag –alles op alles zetten om zo snel mogelijk het stadscentrum te bereiken. Ofschoon er maar één uitslag denkbaar was, werd er door beide partijen uiterst fel en wreed gevochten.

Ontzettingspogingen door op papier imposante strijdkrachten, bedacht in de fantasiewereld van de Führerbunker, mondden in niets uit. De slag om Berlijn was een van de laatste grote gevechten in de oorlog tegen Duitsland; zes dagen nadat de wapenen in Berlijn zwegen, capituleerde het Derde Rijk en was de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Go2War2.nl
  • Gepubliceerd op: 10-04-2015 19:59:01