TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Theatervoorstelling ‘Sneeuw op het prikkeldraad’

Op donderdag 30 april gaat ‘Sneeuw op het prikkeldraad’ in première in Nationaal Monument Kamp Vught. Het herinneringscentrum bestaat op 18 april 25 jaar en vanaf die datum worden speciale activiteiten georganiseerd. Zo ontwikkelde Stichting Droomproducties uit Breda op verzoek van het herinneringscentrum de voorstelling, waarvoor Jan Smeets het scenario schreef. Eerder ontwikkelde de Stichting voor NM Kamp Vught met succes een toneelbewerking van het dagboek van Klaartje de Zwarte-Walvisch, ‘Alles ging aan flarden’.



Het is februari 1979. De winter is ongemeen streng en lang. Bart van Vliet, 63 jaar, zit in een sobere huiskamer. Hij was in de Tweede Wereldoorlog gemeenteambtenaar en verzetsman, getrouwd met een Joodse vrouw. Na de bevrijding kreeg hij zijn leven niet echt meer op de rails; hij was te zeer aangeslagen door het verlies van zijn vrouw en zijn kind. Zijn vrouw Sophie is vermoord in Auschwitz in 1944. Hun pasgeboren kind, Janna, hebben Bart en Sophie in 1942, vlak voor ze beiden opgepakt werden, ter adoptie afgegeven. Na de oorlog heeft hij haar, ondanks grote inspanningen, niet kunnen vinden.

Herbeleving
Bart is onlangs gebeld door een jonge vrouw die bij hem langs wil komen, omdat ze vragen heeft over de oorlog. Wie is deze vrouw? Wat komt ze vragen? Als het stuk begint, wacht hij op haar komst. Maar het sneeuwt heftig, alle verkeer ligt plat. Komt ze toch door dit noodweer? Hoe langer haar komst uitblijft, hoe meer hij de verschrikkingen van zijn gevangenschap in Kamp Vught herbeleeft.

‘Sneeuw op het prikkeldraad’ speelt zich zowel in het heden als in het verleden af. De voorstelling betreft een fictief verhaal, gebaseerd op waarheidsgetrouwe gegevens. Het script is van de hand van Jan Smeets uit Breda. Hij is in Noord-Brabant zeer bekend vanwege zijn werk als schrijver van honderden liederen, toneelstukken en tekstbewerkingen van o.a. Jacques Brel (‘Sjaak, Jacques Brel op z’n Brabants’).

Reserveren
Reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl (Agenda) of (073) 656 67 64. De entree is 10 euro (Vrienden, Beschermers, tot 18 jaar 7,50 euro). Het herinneringscentrum is op 30 april, 1 en 2 mei geopend vanaf 19.00 uur. Aanvang voorstelling: 20.00 uur. Scenario: Jan Smeets; regie: Jeroen Wijnen; regieassistente: Tilly Schenk; spel: Kees van de Loo en Debby van de Loo. De ontwikkeling van deze productie is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds, de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught en de gemeente Vught.

Gebruikte bron(nen)