TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

2015 Krakow: Warschau Opstand herdenkingsdienst

67 jaar geleden begon de Warschau Opstand; een bloedige en heroÔsche onderneming van het Poolse verzet tegen de Duitse bezetting. Tussen de 180.000 en 230.000 mensen (vrijheidsstrijders, bezetters en burgers) vonden de dood. Duizenden meer gewond, gevangen of gedeporteerd. Elk jaar wordt het begin van de opstand in Polen herdacht. STIWOT-medewerker Kaj Metz was bij de herdenkingsdienst in Krakow en maakte een fotoverslag.

Het graf van de onbekende soldaat, waar de herdenkingsdienst gehouden werd.Twee minuten voor klokslag 5 uur in de middag (het begin van de opstand) was het plein nog vrijwel leeg, op een enkeling na.Op een afstandje kijken twee veteranen in stilte naar de nieuwe generaties.Een half uur later komt de eerste stoet aan.
Kort daarna begint het aardig druk te worden.Gezichten die het strijdgevoel in hun aderen nog hebben moeten voelen stromen. Het hele jaar vergeten, behalve vandaag.De herdenkingsdienst krijgt een interessante wending.
Kransen worden neergelegd...Een plek waar generaties elkaar ontmoeten...En waar generaties uiteen gaan..

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, Kaj Metz
  • Gepubliceerd op: 01-08-2015 21:38:05