TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Symposium ‘Omstanders: wegkijken of ingrijpen?’

Ter afsluiting van het jaar waarin Nationaal Monument Kamp Vught 25 jaar bestaat, organiseert het herinnerings-centrum op donderdag 26 november het symposium ‘Omstanders: wegkijken of ingrijpen’. Aan de rand van het dorp Vught werd in 1942 een concentratiekamp gebouwd. Hoe reageerden de inwoners op de transporten die dagelijks aan hen voorbij trokken? Hielpen zij de slachtoffers of keken zij de andere kant op? En als zij dat laatste deden, zijn ze dan medeschuldig? Een dilemma dat vandaag de dag nog steeds zo actueel is als tijdens de Duitse bezetting.

Clairy Polak
Het boek ‘Leven naast het kamp’ van historicus Boyd van Dijk deed in 2013 veel stof opwaaien in Vught, en ook daarbuiten. Dit boek was de aanleiding voor een studiedag over de rol van omstanders. Dagvoorzitter is presentator Clairy Polak, met als locatie conferentiecentrum Landgoed Huize Bergen in Vught. Voor de geschiedenis van kamp Vught is Huize Bergen een belangrijke historische plek: vanuit dit landhuis werden in de jaren veertig voedselpakketten gemaakt voor de gevangenen.

‘Wij weten niets van hun lot’
Nationaal Monument Kamp Vught heeft meerdere sprekers gevraagd vanuit hun expertise een onderwerp te belichten. Bart van der Boom en Ido de Haan leiden de dag in vanuit een nationaal perspectief; Van der Boom is universitair docent politieke geschiedenis en auteur van ‘Wij weten niets van hun lot’ (2012). Ido de Haan (hoogleraar politieke geschiedenis, gespecialiseerd in de geschiedenis van de jodenvervolging) gaat hierna met Van der Boom in debat.

Workshops
Deelnemers kunnen kiezen uit twee van de vijf workshops; deze zijn ‘De omstander in het geschiedenisonderwijs’ met educatie-expert Ido Abram; ‘Een psychologische benadering van de omstander’ met ontwikkelingspsycholoog Gerrit Breeuwsma; ‘De omstander in de actualiteit’ met historicus en oud-directeur van het NIOD Wichert ten Have; ‘Autoriteiten in oorlogstijd’ met politicoloog Guus Meershoek en ‘Burgerhulpverlening’ met historica Inger Schaap.

Het kamp en de bewoners
Hierna gaan Bert Oomen en Maria van Haperen in debat over de verhouding tussen Kamp Vught en de Vughtenaren. Oomen is auteur van ‘Ze bouwen daarginds een concentratiekamp’ (2014) en Van Haperen is historica en educatie specialist, werkzaam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De Britse historica dr. Helen Whatmore plaatst de relatie tussen het kamp en de inwoners van Vught in vergelijkend perspectief met de kampen en dorpen rond Neuengamme (Duitsland) en Natzweiler-Struthof (Frankrijk). Tijdens dit onderdeel is de voertaal Engels.

Aanmelden
Meer informatie en het aanmeldformulier is te vinden op www.nmkampvught.nl (Agenda) of op werkdagen via (073) 656 67 64.Het deelnamebedrag voor deze studiedag is 50 euro (inclusief alle consumpties en lunch); studenten & Vrienden van NM Kamp Vught 40 euro. Deze jubileum-activiteit is mogelijk dankzij bijdragen van het vfonds en de stichting Beschermers Nationaal Monument Kamp Vught.

Gebruikte bron(nen)