TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voortijdige gliderlandingen in de Meijerij van ’s-Hertogenbosch

In die september week van 1944 was Ad Hermens (1932) uit Rosmalen, nu Geldrop, getuige van de grote luchtarmada die boven hem richting Arnhem en Nijmegen vlogen. Dit was een schouwspel om nooit meer te vergeten en dat bleek bij de auteur ook zo te zijn. Na meerdere WO-2 boeken uitgebracht te hebben verkoos hij deze landingen als onderwerp voor het nieuwe boek.



Vooral omdat deze voortijdige glider (zweefvliegtuig) landingen in de voorbije 70 jaar nog niet veel aandacht hebben gekregen. Er waren wel wat landing locaties bekend, maar wie waren deze dappere inzittenden? Gelukkig plaatse de auteur al in de 80-er en 90-er jaren oproepen in diverse kranten, zodat hij nu de verhalen van ooggetuigen kon opnemen in het boek. Deze laatste zijn nu van onschatbare waarde. Stad en land werden bezocht en de archieven geraadpleegd. Hier en in Amerika. Gelukkig is er internet met zijn sites om het onderste uit te kan te kunnen halen.

Tijdens het inventariseren van deze gliders in Brabant werd duidelijk dat het aantal te groot was voor een boek. Ad bakende een gebied af waar op 19 september 1944 veel USA gliders van het 907 Glider Field Artillery van de beroemde USA 101 Airborne Division neerkwamen. Dat gebied was de Meijerij van ’s-Hertogenbosch. De gliders kwamen neer in ’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Berlicum, Boxtel, Oirschot, Schijndel en Sint Oedenrode. Het blijkt nu dat er ware heldendaden zijn verricht door de jonge Amerikaanse Airborners en niet minder door het Brabantse Verzet, kloosters, ziekenhuizen en de burgers. Zij waren behulpzaam na de landing en wisten deze jonge Amerikanen te verstoppen en weken lang van voedsel te voorzien. Dit alles in het door de Duitsers bezette gebied en riskeerden hiermede gevangenschap of werden vermoord.

De opdracht van dit USA 907 GFA was om houwitsers met bijbehorende bemanning af te leveren bij Generaal M. Taylor op het landing terrein LZ-W te Son, die er met smart op zat te wachten. Hij ontving het grootste deel niet, want die kwamen terecht in de Brabantse weilanden en knollenvelden. De gliders met de kanonnen en munitie werden door de Duitse vijand onmiddellijk vernietigd en in brand gestoken. Het was een grote legpuzzel om alle info en de belevenissen van de bemanning en de Brabanders te achterhalen.

Met het boek is een stukje recente Brabantse geschiedenis vastgelegd. De intentie van Ad was een eerbetoon aan al die jonge dappere Amerikanen en burgers en hij hoopt dat de nabestaanden nu inzicht hebben gekregen wat hun vaders of broers hier in het Brabantse land hebben meegemaakt. Enkelen lieten tijdens deze landingen hier ook hun jonge leven. Zij hebben nu deze eer en aandacht verdiend! Het boek bevat 306 pagina’s, 475 foto’s, tekeningen en voor het eerst unieke documenten, die nog niet eerder gepubliceerd zijn. De tekst is deels Nederlands, deels Engels. Het boek zal medio december in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd worden. Het boek zal door de auteur worden aangeboden.

Het boek dat 39,95 euro kost is nu reeds te bestellen bij de auteur per mail agchermens@onsbrabantnet.nl of tel nummer 040-2850016.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Ad Hermens
  • Gepubliceerd op: 24-11-2015 20:28:48