TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wereld in Oorlog #47 is verschenen

De 47e editie van Wereld in Oorlog is verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Voor dit nieuwste nummer schreef Go2War2.nl-medewerker Auke de Vlieger een artikel over Andrej Vlasov, de Russische generaal die als commandant van het Russische Bevrijdingsleger meevocht aan Duitse zijde.



Een overzicht van de inhoud:

- “Voor God en Vaderland!”
- Andrej Vlasov, een Russische generaal aan Duitse zijde
- Hoe Eindhoven de hoofdstad van Nederland werd
- ‘Nieuwe Europese oorlog onwaarschijnlijk’ / Interview met Ian Kershaw over De afdaling in de hel
- Servische slachtoffers van de Spaanse griep in Garderen
- Een souvenir uit Berlijn

“Voor God en Vaderland!”
Een spionerende pater tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog die tussendoor in China de strijd aanbindt met roversbendes: het zou een ideaal uitgangspunt kunnen zijn voor een spannende oorlogsroman. Het leven van Joseph Raskin omvat echter meer dan dat.

Andrej Vlasov, een Russische generaal aan Duitse zijde
In juli 1942 werd in de moerassen ten zuidoosten van Leningrad een Sovjetleger omsingeld en tot overgave gedwongen. Onder de gevangenen bevond zich de commandant van dit leger, luitenant-generaal Andrej Vlasov, een getalenteerd officier die gold als een favoriet van Stalin. In krijgsgevangenschap besloot hij zich tegen de Sovjetstaat te keren en richtte hij – met Duitse steun – het ‘Russische Bevrijdingsleger’ op.

Hoe Eindhoven de hoofdstad van Nederland werd
Op 18 september was het 71 jaar geleden dat de Brabantse stad Eindhoven door de geallieerden werd bevrijd. Amerikaanse en Britse soldaten werden met groot enthousiasme onthaald. Zij waren de dag ervoor over het Wilhelminakanaal bij Son gegaan en in de richting van de Lichtstad getrokken.

‘Nieuwe Europese oorlog onwaarschijnlijk’
Interview met Ian Kershaw over De afdaling in de hel
In oktober 2015, tijdens de maand van de geschiedenis, heeft Sjoerd de Boer een bijzondere ontmoeting. In een kleine, lage ruimte in het Amsterdamse Ambassadehotel, een oudhollands grachtenpand, spreekt hij met de wereldberoemde Britse historicus Ian Kershaw.

Servische slachtoffers van de Spaanse griep in Garderen
Het is een frisse, bewolkte, ochtend die vrijdag 13 mei 1938, wanneer aartspriester Branko Popovi zich in Garderen naar de begraafplaats begeeft. Eerder die week was er nog vorst aan de grond geweest, nu dreigt regen. Als het maar bij dreiging blijft... Vier dagen werkt hij nu aan zijn opdracht in het verre Nederland. Collega Dobrosav Popovi ́c (geen familie) en hij zijn helemaal uit Belgrado overgekomen om de opgraving en overbrenging van de stoffelijke resten te begeleiden van 89 Servische soldaten die in Nederland begraven liggen.

Een souvenir uit Berlijn
Het verhaal van Mario Bosca in het Berlijn van vlak na de capitulatie middenin het proces van denazificatie, de nazibanier die hij meenam uit de Führerbunker naar Canada en hoe deze uiteindelijk in Nederland terechtkwam bij verzamelaar Paul Bax.

Bestel nu Wereld in Oorlog of neem een abonnement

Gebruikte bron(nen)