TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Prins Bernhard 1911-2004

Woensdagavond, 1 december is Bernhard, Prins der Nederlanden, Prins von Lippe-Biesterfeld overleden op 93 jarige leeftijd. Stiwot betreurt dit nieuws en wenst alle nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Prins Bernhard trouwde op 7 Januari 1937 met prinses Juliana. De prins heeft zich gedurende de Tweede Wereldoorlog zeer verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse zaak. Nadat hij op 12 mei 1940 naar Engeland uitgeweken was, begon hij met het organiseren van de aldaar naartoe gevluchte Nederlanders. Hij zorgde ervoor dat er in 1942 een Nederlandse RAF eenheid werd opgericht en stond bovendien aan de wieg van het “Regiment Stoottroepen”. Ook was hij nauw betrokken bij de “Prinses Irene Brigade” en was hij als opperbevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten aanwezig bij de capitulatie onderhandelingen met de Duitsers.

Prins Bernhard is gedurende en na de oorlog vele malen onderscheiden voor zijn verdiensten.

Op 11 november 2004 werd door de RVD bekend gemaakt dat Bernhard ongeneselijk ziek was. Op 29 November 2004 werd hier aan toegevoegd dat de Prins inmiddels uitzaaiingen had naar zijn darmen. De prins werd op 1 december 's avonds naar het ziekenhuis vervoerd omdat zijn klachten niet meer op het paleis te behandelen waren. De Prins overleed vanavond in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 01-12-2004 00:00:00