Biografie Waffen-SS officier Gustav Knittel verschijnt 30 juni

Op 30 juni publiceert Timo Worst zijn biografie over de met het Ridderkruis en het Duitse Kruis in goud onderscheiden Waffen-SS officier Gustav Knittel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als SS-Sturmbannführer (majoor) in de gevreesde 1. SS-Panzer- Division Leibstandarte-SS “Adolf Hitler” (LSSAH).

De op 27 november 1914 in het Beierse Neu-Ulm geboren Gustav Knittel werd in 1933 lid van de Allgemeine-SS en NSDAP. Hij begon een carrière in de Waffen-SS en nam bij het aanbreken van de oorlog deel aan de Slag om Frankrijk en later aan de Duitse aanval op Joegoslavië en Griekenland. Hij ontwikkelde zich tot een getalenteerde leider. Met zijn bataljon diende Knittel aan het Oostfront en in Normandië maar berucht werd hij door zijn rol tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945.

Het was in de Ardennen dat zijn "Schnelle Gruppe Knittel" oorlogsmisdaden pleegde. In Stavelot en omgeving executeerde de eenheid krijgsgevangenen en Belgische burgers. Na de oorlog, in januari 1946, werd Knittel gearresteerd door de Amerikanen en berecht en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Nadat zijn straf eerder al twee keer verminderd was, werd hij in 1953 in het kader van een kerstamnestie vrijgelaten uit de gevangenis van Landsberg. Gustav Knittel overleed op 30 juni 1976 in het ziekenhuis van Ulm.

Al in de jaren 90 raakte Timo Worst geïnteresseerd in de persoon Gustav Knittel, die veel minder bekendheid geniet dan die andere, beruchtere officier uit de Leibstandarte, Joachim Peiper, wiens Kampfgruppe tijdens het Ardennenoffensief voor Knittels eenheid oprukte en zich schuldig maakte aan de executie van Amerikaanse krijgsgevangenen in Baugnez, vlakbij Malmédy. Een korte scriptie in 1996 vormde het begin van een langdurig en intensief onderzoek van Timo Worst naar de SS’er. Hij sprak met veteranen uit Knittels eenheid, legde contact met familieleden en verzamelde documentatie uit archieven. Stap voor stap doorprikte hij de verdraaide en misleidende getuigenissen en lukte het hem de levensloop en militaire carrière van zijn hoofdpersoon tot in detail te reconstrueren.

Het voorwoord in zijn in het Engels geschreven boek, getiteld ‘Career, crimes and trial of SS-Sturmbannführer Gustav Knittel’, is geschreven door de bekende historicus Danny S. Parker, zelf de auteur van de recent ook in het Nederlands gepubliceerde biografie van Joachim Peiper. Het boek over Knittel telt ruim 500 bladzijden en bevat veel (niet eerder gepubliceerde) foto’s en verduidelijkende kaartjes van de acties van Knittel en zijn manschappen. STIWOT-medewerker Kaj Metz ontwierp deze kaartjes. Het boek is exclusief te verkrijgen via internet en vanaf 30 juni te bestellen op www.boekenbestellen.nl.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 13-06-2016 11:13:59