TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tijdelijke expositie 100 jaar Schiphol: De jaren 1940-1945

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft in het kader van 100 jaar Schiphol een nieuwe expositie in voorbereiding. Deze zal, zoals mag worden verwacht, een speciaal beeld geven van Schiphol tijdens de oorlogsjaren. De collectie bestaat uit veel informatie uit eigen collectie en depot.



Foto’s en documenten over de periode 1940-1945 maar ook nieuw materiaal, dat voor het eerst te zien is. Daarbij zal bij de aanloop naar de oorlogsjaren ook de ontwikkeling rond het einde van de jaren dertig worden getoond, maar ook zal kort worden ingegaan op de periode van opbouw na de oorlog. Dit alles samengebracht in een overzichtelijke tentoonstelling.

CRASH heeft in de meer dan 25 jaar, dat we actief zijn, vele onderzoeken uitgevoerd naar vliegtuigcrashes en ander materiaal dat direct, dan wel indirect met Schiphol te maken heeft. Aanvankelijk werd in september 1916 Schiphol als militair vliegveld in gebruik genomen en heeft het in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de oorlogsjaren veelvuldig ‘onder vuur gelegen’ , waarbij luchtaanvallen op het vliegveld in 1943 een dramatisch hoogtepunt bereikte.

De expositie wordt aangevuld met interactieve beelden via power-point -en beamerpresentatie alsmede door filmopnamen om de rol van Schiphol in de jaren 1940-1945 van vele kanten te belichten.

De opening van de expositie staat gepland op zaterdag 10 september 2016.

Gebruikte bron(nen)