CRASH museum presenteert expositie 100 jaar Schiphol

Het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum CRASH ’40-’45 heeft in het kader van 100 jaar Schiphol een nieuwe expositie tot stand gebracht. Deze geeft een speciaal beeld van Schiphol tijdens de oorlogsjaren. De expositie bestaat uit veel informatie uit eigen collectie en depot. Foto’s en documenten over de periode 1939-1945 maar ook nieuw materiaal, dat voor het eerst te zien is. Daarbij zal de aanloop naar de oorlogsjaren en de ontwikkeling rond het einde van de jaren dertig worden getoond, maar er zal ook kort worden ingegaan op de periode van opbouw na de oorlog. Dit alles samengebracht in een overzichtelijke tentoonstelling.

CRASH heeft in de meer dan 25 jaar, dat we actief zijn, vele onderzoeken uitgevoerd naar vliegtuigcrashes alsmede naar materiaal dat direct, dan wel indirect met Schiphol te maken heeft. In september 1916 werd Schiphol aanvankelijk als militair vliegveld in gebruik genomen. Aangezien het vliegveld in de Tweede Wereldoorlog als basis voor de Duitse Luftwaffe werd gebruikt heeft Schiphol veelvuldig ‘onder vuur gelegen’, waarbij luchtaanvallen op het vliegveld in 1943 een dramatisch hoogtepunt bereikten.

De opening zal plaats vinden op zaterdag 10 september 2016 om 11.00 uur. Onze voorzitter Peter de Raaf zal vóór de opening een toelichting geven.

Begin dit jaar ontviel ons museum de senior historisch onderzoeker Joost Klootwijk, geboren in Nieuw Vennep, die velen jaren als vrijwilliger bij het CRASH museum betrokken was. Maar daarnaast heeft hij enkele decennia lang onderzoek gedaan naar de vele gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in, op en boven Haarlemmermeers grondgebied incl. Schiphol. Omdat ook materiaal en kennis van de expositie uit zijn archieven afkomstig is, hebben wij zijn zoon Hans en zijn weduwe Nel Klootwijk, gevraagd de tentoonstelling te komen openen als postuum eerbetoon aan Joost.

De expositie wordt aangevuld met interactieve beelden via power-point -en beamerpresentatie alsmede door filmopnamen om de rol van Schiphol in de jaren 1940-1945 van vele kanten te belichten.

Gebruikte bron(nen)