TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rode baret van Hackett prijkt weer in het Airborne Museum

Vanaf dinsdag 13 september is een bijzonder object terug van weggeweest; de rode baret van Brigade-generaal John Hackett. Hackett voerde tijdens de Slag om Arnhem het commando over de 4e Brigade van het Parachute Regiment van de Britse 1st Airborne Division. De baret is nu jaarlijks van 1 juli tot en met 31 december te zien in het Airborne Museum ‘Hartenstein’.



Bijzondere band met Hackett
Gerrit Pijpers, voormalig bestuurslid van het Airborne Museum, begon in 1963 met het verzamelen van objecten van de Slag om Arnhem. In 1980 wist hij in het bezit te komen van een rode baret met brigadiersembleem. Deze was in 1945, na de evacuatie, door de familie Gerbrandi gevonden in park Hartenstein. Het was bekend dat één brigadegeneraal zijn baret was verloren en dus de baret van Hackett moest zijn. Pijpers: “Ik vond het belangrijk dat de baret in de omgeving van het voormalig hoofdkwartier van de Britten, villa Hartenstein, zou blijven en niet naar het buitenland zou verdwijnen.” Nadat Pijpers de rode baret had verworven, nam hij contact op met Hackett: “ik vertelde hem de baret terug te willen geven, maar de reactie van Hackett was dat hij het belangrijk vond dat de baret zichtbaar zou zijn voor publiek en dat men er goed voor zou zorgdragen.” Pijpers bouwde in de jaren daarop een bijzondere band op met Hackett en was aanwezig bij zijn uitvaart in 1997.

Terug van weggeweest
Na de baret en andere objecten in bruikleen te hebben gegeven aan het museum zijn ze een aantal jaren in de privé collectie van Pijpers terug geweest. Pijpers vindt dat nu het moment is aangebroken om de baret weer te tonen aan publiek. De baret prijkt nu jaarlijks van juli tot en met eind december bij het uniform van Hackett in het Airborne Museum. Aan het uniform is nog te zien waar Hackett tijdens de Slag om Arnhem gewond raakte.

Trots
Museumdirecteur Sarah Thurlings: “wij zijn er bijzonder trots op dat de baret terug is van weggeweest en weer te zien is voor publiek. Aan de hand van de objecten in het museum kunnen wij nog beter de geschiedenis van de Slag om Arnhem en de persoonlijke verhalen van militairen en burgers overbrengen aan het publiek. De komende jaren willen we nog meer unieke bruiklenen en objecten uit onze eigen collectie gaan presenteren in het museum. Zoals het Victoria Cross van John Hollington Grayburn (Jack), dat nu te zien is in de nieuwe tentoonstelling EGO. Vergeet mij niet.”

Over Hackett
Sir John Winthrop Hackett (‘Shan’) voerde tijdens de Slag om Arnhem het commando over de 4e Brigade van het Parachute Regiment. Nadat hij in 1942 het bevel kreeg, trainde hij met de brigade in Egypte en Palestina. De 4e Brigade werd op 18 september gedropt op de Ginkelse Heide. Na hevige gevechten probeerde Hackett de overlevenden samen te brengen en de perimeter rond Oosterbeek te verdedigen. Op 24 september raakte Brigade-generaal Hackett ernstig gewond aan zijn buik en dij. Hij werd naar het St. Elisabeth’s Gasthuis in Arnhem gebracht. De situatie leek ernstig, maar chirurg Lipmann-Kessel wist Hackett succesvol te opereren. Vervolgens werd hij door het Arnhemse verzet het ziekenhuis uit gesmokkeld en onder andere verborgen in Ede. In februari 1945 hielp het verzet hem te ontsnappen naar bevrijd gebied. Na een overtocht per kano door de Biesbosch wist Hackett de geallieerde linies te bereiken. Hackett werd geboren in 1910 in Australië. Nadat hij in Oxford geschiedenis studeerde trad hij in dienst van het leger en vocht onder andere in Syrië en Noord-Afrika. Na de oorlog bleef Hackett in dienst en bekleedde hoge posities in het Britse leger en de NAVO. Uiteindelijk werd hij tot Generaal benoemd. Nadat hij in 1968 uit actieve dienst ging, schreef hij enkele boeken en werd hij directeur van King’s College in Londen. Hij overleed in 1997.

Gebruikte bron(nen)