Boekpresentatie 'Elke dag angst' in Antwerpen

Op 20 september werd 'Elke dag angst', het vijfde boek van Pieter Serrien voorgesteld aan het publiek in het Vredescentrum Antwerpen. Het boek, met voorwoord van VRT-journalist Rudi Vranckx, gaat over de periode waarin België geteisterd werd door de V1- en V2-bommen. Ook is er ruimte voor de plaatsen die belangrijk waren voor het V-bommenproject zoals o.a. kamp Dora.

Lotte Dodion van het Vredescentrum verwelkomde het publiek in de Eugeen Gifezaal en vertelde kort wat de functie van het Vredescentrum is. Tevens werd de band aangehaald met Pieter Serrien die “kind aan huis” is in het Vredescentrum. Ook werd de link gelegd met het thema van het boek; het gebouw waarin het Vredescentrum is gevestigd in de Lombardenvest te Antwerpen werd destijds ook getroffen door een V-bom.


Verwelkoming in het Vredescentrum door directrice Lotte Dodion.

VRT-journalist Joris Vergeyle leidde het gesprek met auteur Pieter Serrien, dat van start ging met een projectie van beeldmateriaal na verwoesting door V-bommen, ondersteund door het lied 'Von Braun' gezongen door Wannes Van de Velde. Gedurende het gesprek werd duidelijk dat het idee voor dit boek al een tijdje aanwezig was, namelijk sinds het schrijven van het boek over het bombardement van Mortsel ('Tranen over Mortsel'). Helaas is het boek brandend actueel geworden na de recente aanslagen in Frankrijk en België, alsook door de oorlog in Syrië.


VRT-journalist Joris Vergeyle stelt auteur Pieter Serrien enkele vragen over het boek.

Van al de V-bom-inslagen tijdens de Tweede Wereldoorlog was die op Cinema Rex de zwaarste. Om dit te illustreren werden enkele beelden getoond van toen, alsook een getuigenis van Robert Steppe die de inslag overleefde. Deze V-bom-inslag was tot aan de Eerste Golfoorlog de zwaarste bomaanslag ter wereld, een feit dat maar weinig “erkenning” heeft gekregen.


Fragment uit het beeldmateriaal van de inslagen.

Het schrijven van het boek verliep moeilijker dan gedacht aangezien er destijds heel wat censuur was bij het berichten over de bomaanslagen. Dit om te vermijden dat de Duitse legerleiding concreet kon plannen waar de bommen zouden neerkomen. Tevens zijn de meeste getuigen overleden en diegenen die nu nog in leven zijn, waren in die tijd nog een kind.


Getuige Robert Steppe aan het woord over de inslag op Cinema Rex.

Opvallend bij de getuigenissen van de overlevenden is dat velen spreken van een leven voor en na de V-bom. Velen waren getekend voor het leven doordat ze één of meerdere familieleden verloren. Tevens was het zo dat men niet wist wanneer een volgende bom zou neerkomen, laat staan waar hij zou neerkomen. Een beeld dat helaas na zovele jaren nog steeds niet uit de wereld is verdwenen.

Na het gesprek was er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren door de auteur. Wie dat wilde kon ook nog even kort op de foto met hem tijdens het signeren.

Elke dag angst
de terreur van de V-bommen op België (1944-1945)
ISBN: 9789492159588
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Elke dag angst


Meer informatie op de website van de auteur.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Bram Dermout (foto's en tekst)
  • Gepubliceerd op: 16-10-2016 20:37:59