TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Eerste Exemplaar boek "De Opdracht" uitgereikt aan STIWOT

Marum, 23 april 2005
Vandaag werd het eerste exemplaar van het nieuwe boek "De Opdracht", geschreven door Johan van Wijk, door de auteur gepresenteerd aan Wilco Vermeer als secretaris van STIWOT.

Een publiek bestaande uit medewerkers van uitgeverij Gopher, auteurs van verschillende boeken welke zijn uitgegeven door deze uitgeverij, familie en vrienden van Dhr Johan van Wijk en overige geïnteresserden, waren bijeen gekomen in Zalencentrum Kruisweg in het Groningse Marum, voor de presentatie van het boek "De Opdracht".

Na een kort welkomstwoord door uitgeefster Jitske Kingma, was het auteur Johan van Wijk die na diverse dankwoordjes, het eerste exemplaar van zijn boek overhandigde aan Wilco Vermeer, secretaris van STIWOT.
Het eerste exemplaar draagt op het titelblad de zin: "Op 23 april 2005 is het boek DE OPDRACHT in De Kruisweg, Marum gepresenteerd aan: Wilco Vermeer, secretaris van STIWOT en gastspreker op de themadag 60 jaar bevrijding."
Wilco Vermeer was als gastspreker namens STIWOT uitgenodigd op deze bijeenkomst welke als thema "60 jaar bevrijding" had meegekregen.

Het boek "De Opdracht" handelt over Peter Cremer, die als nietsvermoedende ingenieur lanzaam maar zeker wordt meegesleept in de Tweede Wereldoorlog. Hij raakt betrokken bij een internationale verzetsorganisatie, wordt vermist na een dropping, komt uiteindelijk bij de Franse Maquis terecht en maakt nog vele avonturen mee. In al deze avonturen wordt Peter Cremer keer op keer geconfronteerd met gewetensvragen over leven en dood. Het is een fictief verhaal, maar wel gebaseerd op ware feiten.

Via de gewetensvragen van Peter Cremer ging gastspreker Wilco Vermeer daarna in op het thema bevrijding, vrijheid en herdenken. In zijn voordracht ging Wilco Vermeer in op het belang van herdenken en vrijheid vieren in het verleden, maar vooral ook voor de generaties van nu. Hierbij heeft hij getracht het vaak geschetste beeld dat jongeren zich niet voor herdenken, vrijheid en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog interesseren wat te nuanceren. Wilco eindigde zijn betoog met de woorden:
"Herdenken is niet iets wat je jezelf laat opleggen door een overheid. Herdenken is iets vanuit jezelf. Herdenken doe je met je hart, daar, waar en wanneer je dat zelf wilt."
Woorden die door de aanwezigen met applaus werden onderstreept.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 23-04-2005 00:00:00