"Indrukwekkende documentaire over de bevrijding van Groningen en Delfzijl op NPO1"

Delfzijl - Het tv-programma Andere Tijden van de NPO staat zaterdag 29 april in het teken van De slag om Groningen en Delfzijl. De documentaire gaat een dag eerder, op vrijdag 28 april, in een vol theater in Delfzijl in premiŤre.Aanleiding documentaire
Aanleiding voor de documentaire De Slag om Groningen is een gesprek tussen de redactie van het geschiedenisprogramma Andere Tijden en JoŽl Stoppels uit Groningen, die met zijn bedrijf Battlefield Tours rondleidingen geeft over oude slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog in Europa. Volgens Stoppels wordt er relatief weinig aandacht besteed aan de bevrijding van het Noorden, terwijl hier zware gevechten hebben plaatsgevonden. De bevrijding van de stad duurde vier dagen. Hierbij kwamen 43 Canadese soldaten en 110 burgers om het leven. Ook bij de strijd om Delfzijl verliezen veel mensen het leven: 88 burgers en 102 Canadese en 185 Duitse militairen.

Veteranen
In de documentaire van Andere Tijden wordt Stanley Butterworth (93) uit Winnipeg geÔnterviewd. Hij was onder meer bij de bevrijding van de stad betrokken, zijn broer Fred Butterworth was de eerste Canadese soldaat die op 13 april 1945 tijdens de bevrijding van Groningen sneuvelde. Daarnaast komen in de documentaire twee veteranen van The Cape Breton Highlanders aan het woord. Dit regiment vocht zich een weg richting het centrum van Delfzijl en veroverde de zware Duitse batterij bij de zeedijk. Na de zware gevechten om Delfzijl beleefden de beide mannen de capitulatie van het Duitse leger. In de documentaire zijn naast de interviews met de veteranen ook onbekende beelden van de bevrijding van de stad Groningen te zien, JoŽl Stoppels zal in de documentaire uitleggen hoe de strijd in de stad Groningen en Delfzijl precies verliep.

Pop-up museum
Tijdens de premiŤre in de Molenberg in Delfzijl kan het publiek in gesprek met de makers van Andere Tijden, regisseur Hein Hoffmann, redacteur Rob Bruins Slot en eindredacteur Marja Bos. Na afloop kan er verder gepraat worden in de foyer van de Molenberg waar een pop-up museum-voor-ťťn-avond ingericht is over de Slag om Groningen. Gerard Beukema, burgemeester van Delfzijl, houdt een openingswoord en JoŽl Stoppels verzorgt een inleiding op de film. De premiŤre is een initiatief van De Verhalen van Groningen in nauwe samenwerking met de Filmliga Delfzijl.

Gebruikte bron(nen)