Flevolandse Stichting Ongeland houdt herinneringen aan WOII levend

Lelystad - Stichting Ongeland probeert op een zo’n breed mogelijke manier mensen te informeren over de Tweede Wereldoorlog, en dan specifiek de Tweede Wereldoorlog in en bóven Flevoland. Met de nieuwe website kan de stichting mensen beter en sneller informeren door middel van koppelingen met social media en het presenteren van filmpjes. Ook kan de nieuwe website goed worden bekeken op tablets en mobiele telefoons.

De voorzitter van de stichting

Astrid Doppert, voorzitter van de stichting is blij met de nieuwe site: “Wij willen de herinneringen aan deze periode levend houden, en zeker de jongeren blijven informeren over deze periode. Dan moet de website voldoen aan alle huidige eisen, anders haakt de jeugd af. Voor onze stichting was dit een grote operatie, maar we zijn blij met het resultaat. Hiermee kunnen wij een tijd vooruit. In de nabije toekomst willen we de site nog vertalen naar het Engels. Als er vrijwilligers zijn die ons daarbij kunnen helpen, dan horen wij dit graag”.Flevoland in oorlogstijd

De Noordoostpolder was tijdens de oorlogsjaren volop in ontwikkeling. De oorlogsjaren in deze regio zijn vooral bekend vanwege de oorlog bóven dit gebied. De geallieerden gebruikten de rechte lijnen in de polder als oriëntatiemiddel in hun vluchten naar Duitsland. Ook planden de geallieerden hun vliegroutes veelvuldig over het IJsselmeer, omdat men hier weinig te vrezen had van luchtafweer. Daarnaast waren daar vele oriëntatiepunten voorhanden die hielpen om de weg naar Duitsland en terug te vinden. Hierdoor zijn in dit gebied vele vliegtuigen neergeschoten door de Duitsers, of neergestort omdat ze de weg terug naar Engeland niet konden volbrengen.

Stichting Ongeland probeert vooral dit deel van de oorlog te belichten, en doet dit door middel van het plaatsen van crashpalen en het geven van lezingen op school. Sinds kort is de stichting gestart met het vastleggen van getuigenverslagen op video.

Gebruikte bron(nen)