Tentoonstelling over SS in Groesbeek

De SS is ťťn van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde AriŽrs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar o.a. Tibet organiseerde, kruidentuinen aanlegde in concentratiekampen en dat de Waffen-SS ťťn van de meest multiculturele organisaties op aarde was?Van 13 oktober 2017 t/m 15 april 2018 zal de tentoonstelling ĎDe SS: Veelzijdig Extremismeí in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ingaan op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten.

Wanneer de SS in de media verschijnt zetten mythes, sterke verhalen en stereotypen vaak de toon. De SS is populair bij op sensatie beluste pulp-documentaires, organisaties van oud-SS-strijders en neonaziís. Dit maakt het onderwerp vatbaar voor kwalijke geschiedvervalsing. Het Bevrijdingsmuseum presenteert dan ook een tentoonstelling met een missie: het voorkomen van misinformatie over de meest kwaadaardige organisatie van de Tweede Wereldoorlog en het geven van een breder, completer beeld van de SS.

De rode draad is veelzijdig extremisme: de SS stelde zich tot doel de nationaalsocialistische ideologie tot haar meest extreme conclusies door te voeren. Zij deed dit in alle aspecten van het leven, van geneeskunde tot het bedrijfsleven, tot de hervorming van het kerstfeest. Daarbij werd de SS direct beÔnvloed door de persoonlijke willekeur van wrede of excentrieke leidinggevenden en in het bijzonder door Himmlerís persoonlijke gedachtegoed over rassenleer, antisemitisme en oud-Germaanse mystiek.

ĎDe SS: Veelzijdig Extremismeí toont bijzondere topstukken en beeldmateriaal afkomstig van Duitse en Nederlandse musea en verzamelaars waaronder het Porzellanikon in Selb en het Eyewitness Museum in Beek. Deze topstukken worden afgewisseld met indrukwekkende fotoís, filmbeelden en verbazingwekkende biografieŽn.

Gebruikte bron(nen)