TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tsjechische vliegtuigen boven oorlogsmonument Petten

Twee Aero L-159 ALCA straaljagers van het „Šiškova“ Squadron zullen een eregroet brengen (flypast) tijdens de herdenkingsceremonie op 17 oktober 2017 boven het oorlogsmonument aan de Strandweg 4 te Petten in Noord Holland. Het is dan precies vijf geleden dat daar een monument is opgericht voor de Tsjechische bemanning van de Wellington KX-B bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee is neergestort.

Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Tsjechische Luchtmacht de Flypast aangeboden, deze vind plaats om 14:00 uur. De flypast gaat alleen door wanneer de weersomstandigheden dit toelaten.

Waarom een oorlogsmonument
Op 28 december 1941 verliet de Vickers Wellington KX-B bommenwerper, serienummer T-2553 van 311 (Tsjechische) Squadron RAF, het vliegveld van East Wretham. De bemanning bestond uit: 1e piloot Sgt. Alois Šiška, 2 e piloot Sgt. Josef Tománek, navigator F/O Josef Mohr, boordwerktuigkundige F/O Josef Ščerba, neuskoepelschutter Sgt. Pavel Svoboda en staartschutter Sgt. Rudolf Skalický.

Hun doel was het bombarderen van de haven van de Duitse plaats Wilhelmshaven. Boven het doelwit werd het vliegtuig zwaar beschadigd en waren ze uiteindelijk gedwongen in de Noordzee te landen, ongeveer halverwege Nederland en Engeland.

Rudolf Skalický kon niet meer uit het zinkende toestel komen maar de andere vijf bemanningsleden lukte het in het reddingsbootje te kruipen. Zes gruwelijke dagen later, op 3 januari 1942, spoelde dit bootje aan op de Nederlandse kust nabij Petten. Slechts drie van de vijf bemanningsleden waren nog in leven: Alois Šiška, Josef Ščerba en Pavel Svoboda.

Het Šiškova squadron
Alois Šiška groeide na de oorlog uit tot een geliefd en bekend figuur binnen de Tsjechische Luchtmacht. Hij bereikte uiteindelijk de hoge rang van generaal majoor. In 2008 werd hij beschermheer van het 222ste Trainingssquadron. Dit squadron kreeg de eretitel: „Šiškova“.

De leden van dit squadron waren nauw betrokken bij de oprichting van het monument. Het is daarom extra bijzonder dat zij dit jaar het monument van hun beschermheer en zijn bemanning vanuit de lucht kunnen eren.

Gebruikte bron(nen)