Onthulling van een plaquette voor de bemanning van Lancaster W4335 F

Op 21 januari 2018 is het 75 jaar geleden dat er een grote viermotorige Engelse bommenwerper brandend neerstortte op de exacte locatie waar nu het muziekcentrum staat. De Engels Lancaster MK.I (W4335 PM-F) van het 103e squadron stort om 19.35 neer bij de Markt en Noorderhagen vlak voor de Villa Ledeboer aan Noorderhagen 33, op de plek waar nu het muziekcentrum staat.

De bemanning die bestaat uit vier Britten en drie AustraliŽrs wordt hierbij gedood. De bommenwerper was om 17.43 begonnen aan zijn vlucht vanaf vliegveld Elsham Wolds met als doel Essen De Engelse bommenwerper wordt neergeschoten door Feldwebel. Kleinhenz van het 8./NJG 1, die samen met Unteroffizier. Gampe in een Bf.-110 nachtjager vloog. Kleinhenz en Gampe waren gestationeerd op vliegveld Twente.

Enschede behoed voor een veel grotere ramp
De bommenwerper stortte neer op de heenweg naar zijn doel en had toen hij neerstortte zijn bommenlast nog aan boord. Deze lading bestond uit een grote hoeveelheid brandbommen en een grote luchtmijn van wel 2 ton. Als deze bij het neerstorten was ontploft dan zou een groot gedeelte van het centrum van Enschede letterlijk zijn weggevaagd. De omgekomen bemanning ligt begraven op de Oosterbegraafplaats in Enschede.

Onthulling van een plaquette voor de bemanning van Lancaster W4335 F
Wanneer; Zondag 21 januari 2018
Ceremonie: 14:00 Ė 15:00
Locatie: Muziekcentrum Enschede

Wanneer u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u zich aanmelden via info@secondworldwar.nl

Gebruikte bron(nen)