Tweede druk van Onderduiken bij de bezetter

De Drents-Groningse auteur Pieter Palmbergen schreef een bijzonder boeiend boek over een onderdeel van onze geschiedenis dat nog niet eerder zo deskundig werd belicht. ‘Onderduiken bij de bezetter’ verhaalt over de Arbeidsdienst en de werkkampen in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar verscheen dit interessante werk. Nu is er een tweede, verbeterde druk uitgegeven.

‘Onderduiken bij de bezetter’ ontstond doordat auteur Pieter Palmbergen zichzelf de vraag stelde of alle Nederlanders die in de Arbeidsdienst werkten voor de Duitsers fout waren. Hij beet zich vast in deze vraag en een periode van research brak aan. Hij zette alle feiten op een rij en toont in zijn boek aan dat de werkelijkheid minder zwart-wit is dan velen denken.

De titel “Onderduiken bij de bezetter” is een uitspraak die veel werd gebruikt tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Deze uitspraak werd bedacht door de leiding van het Nederlandse leger. Ruim 55.000 ex- beroepsmilitairen en veel jongemannen vanaf 18 jaar oud moesten beschermd worden en vooral niet in Duitse handen vallen om vervolgens verplicht arbeid in Duitsland te moeten verrichten.
Palmbergen vertelt in zijn boek over de geschiedenis van de 64 kampen van de Nederlandse Arbeids- Dienstplicht (NAD), die verspreid waren over grote delen van Nederland, zoals die in Sellingen en Ter Apel.

De kampen zijn inmiddels vergeten en verdwenen. Alleen in Ommen zijn enkele gebouwen bewaard gebleven. De NAD was eerst een vrijwillige en later een verplichte werkinzetdienst voor mannen en vrouwen in de Tweede Wereldoorlog. Ooit opgezet als een aantrekkelijke regeling ter voorkoming van werkloosheid van 55.000 Nederlandse militairen, die beschermd werden tegen de inzet door de bezetter.

Het boek is gebaseerd op vele persoonlijke ervaringen en archiefstukken en bevat afbeeldingen, brieven en verhalen van overlevenden over dwang en armoede, verzet en vriendschap. Palmbergen hanteert een toegankelijke schrijfstijl hetgeen zijn boek voor een groot publiek geschikt maakt.

Palmbergen heeft met zijn ‘Onderduiken bij de bezetter’ een boeiend stuk geschiedenis geopenbaard, waarover nog niet veel geschreven is.

Palmbergen (55) is auteur van christelijke boeken en werken over de Tweede Wereldoorlog. ‘Onderduiken bij de bezetter’ is uitgegeven in samenwerking met Pumbo.nl door de Nederlandse ANBI Stichting Food For Free Foundation.

Onderduiken bij de bezetter
ISBN: 9789463451390
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Onderduiken bij de bezetter

Gebruikte bron(nen)