Boottocht over voormalige tankgracht

Westland, het Atlantikwall-museum organiseert weer boottochten over restanten van de voormalige tankgracht van vesting Hoek van Holland in gemeente Westland. In de Tweede Wereld oorlog werden er op bevel van de Duitse Wehrmacht twee tankgrachten en heel veel bunkers aangelegd in de regio. De bunkers en versperringen vormden steunpunten ( Widerstandsnesten). De steunpunten in combinatie met de tankgracht vormden een verdedigingslinie ( ńussere landfront).
Er is een mogelijkheid om vier steunpunten te bezoeken, deze tocht duurt vier en een half uur. Ook is er een kortere boottocht met de mogelijkheid om twee steunpunten te bezoeken. Deze kortere tocht duurt ruim twee uur. Onderweg bezoeken we bunkers die normaal niet te bezoeken zijn omdat ze op privť terrein liggen.

Presentatie op boot.
Een gids van het museum vertelt u onderweg de samenhang tussen de losse bunkers, de steunpunten, de tankgracht en de vesting. Aan de hand van unieke foto's en films wordt de historie van aanleg en gebruik van de bunkers in de oorlog, de impact op het dagelijks leven in de vesting, tot de sloop, het verval en de huidige situatie verteld. Van veel bunkers waar we nu niet naar binnen kunnen of die gesloopt zijn, zijn foto's bewaard gebleven welke worden getoond. Hierdoor wordt een compleet beeld geschetst van de steunpunten rond de tweede tankgracht.

De verkoop van deze exclusieve boottocht met bunker bezoek en presentatie start op donderdag 2 augustus. Voor meer info, de voorwaarden en boekingen kijk op de site: http://www.atlantikwall-museum.nl/boottocht-tankgracht

Gebruikte bron(nen)