TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Win nu de 4DVD-Box “Onbekende gebeurtenissen”

In samenwerking met de EO (Evangelische Omroep) presenteert STIWOT aan de bezoekers van Go2War2.nl, Stiwot.nl en Tweede-Wereldoorlog.nl een prijsvraag waarbij de DVD-Box “Onbekende gebeurtenissen” te winnen is. In deze box, ter waarde van € 29.95, zijn vier indrukwekkende oorlogsdocumentaires van de EO opgenomen, namelijk: “De Papieren Oorlog”, “De vergeten Polen in de slag om Arnhem”, “Het was maar een mof” en “De Bevrijding”. Deze documentaires staan stil bij veelal onbekende gebeurtenissen uit de laatste oorlogsjaren ‘44-‘45. Een boeiende verzameling uit Nederland!

U kunt aan deze prijsvraag meedoen tot en met 31 mei 2006. Na deelname ontvangt u direct een bevestiging met daarop de hoeveelheid door u goed beantwoorde vragen. Onder de deelnemers die alle vragen correct beantwoorden, zal de DVD-box vervolgens verloot worden.

De deelnametermijn van deze prijsvraag is inmiddels verstreken!






DVD 1: “De Papieren Oorlog”
Welke rol speelde het verzet bij de bevrijding van Nederland? Eind 1944 maakt het illegale verzet zich op om een bijdrage te gaan leveren aan de bevrijding van Nederland. De verzetsorganistaties worden vanuit Londen bewapend voor guerrilla-acties. Ze moeten onder leiding van Prins Bernhard gaan samenwerken als “Binnenlandse Strijdkrachten”. Maar twee belangrijke voortrekkers van het gewapende verzet, Jan Thijssen en Frank van Bijnen, komen door de reorganisatie in de knel. Het leidt tot een scherp conflict in de top van het verzet, dat zelfs door Prins Bernhard niet opgelost kan worden. En het conflict heeft een buitengewoon tragische afloop...

DVD 2: “De vergeten Polen in de Slag om Arnhem”
September 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de rivieren te veroveren, zodat het landleger vanuit het zuiden kan oprukken naar Duitsland. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. Maar zijn waarschuwing wordt in de wind geslagen. De Polen landen aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier over te steken mislukt. Hun inzet zou nutteloos zijn geweest, zeggen de Britten. Ook zouden ze slecht hebben gevochten. De Slag om Arnhem wordt een bloedbad. De Britse legerleiding geeft de Polen daarvan de schuld. Generaal Sosabowski wordt oneervol uit het leger ontslagen. Ook Nederland deed mee aan de vernedering van de Polen. Een schande die hen als een vloek blijft aankleven. Maar wat als nu blijkt dat de Polen geen lafaards maar helden zijn?

DVD 3: “Het was maar een mof”
Het verzwegen verhaal van Wehrmacht-soldaat Karl Heinz Rosch. Het is najaar 1944, de laatste bezettingsmaanden van Nederland. De 17-jarige Duitse soldaat Karl Heinz Rosch wordt op een boerderij in het Brabantse Goirle gestationeerd. Dat is dan vlakbij de frontlinie. 60 jaar lang was zijn verhaal taboe, al die tijd bleef zijn geschiedenis binnen de vier muren van de boerderij van de familie Kilsdonk. Ze durfden niet te spreken, uit angst om als ‘fout’‚ te worden gebrandmerkt. Het was beter te zwijgen, vinden de Kilsdonks. Ook al hebben twee kinderen van de familie hun leven en nageslacht te danken aan die ene Duitser... Nu heeft de familie Kilsdonk spijt dat ze zolang hebben gewacht met ‘dankjewel’‚ zeggen. Maar waar is de familie Rosch? Leven ze nog? Of is het inmiddels te laat?

DVD 4 (BONUS): “De Bevrijding”
Ruim zes decennia terug eindigde de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding was eindelijk aangebroken! In een drietal documentaires zal worden stil gestaan bij belangrijke momenten rondom de bevrijding. D-Day, de bevrijding van Parijs en het einde van de holocaust. Zeer indrukwekkend en om nooit te vergeten.

Oorlogsdocumentaires in de EO-shop
De DVD-box “Onbekende gebeurtenissen” is te bestellen via de EO-shop in de afdeling “Tweede Wereldoorlog”. Naast deze DVD-box vindt u in deze afdeling van de EO-shop een zeer ruim en veelzijdig assortiment documentaires en speelfilms over de Tweede Wereldoorlog, waaronder “Adolf Eichmann - The secret memoires”, “Hitlers Holocaust” (drie delen) en “Stauffenberg - Operatie Valkyrie”. Breng dus snel eens een bezoekje aan de shop!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 05-05-2006 00:00:00