TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Herdenking Joods Monument Ede

Op zondag 27 januari 2019, de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods monument aan de Vossenakker in Ede, georganiseerd door de Stichting Joods Monument Ede en de gemeente Ede.

Tijdens deze openbare bijeenkomst werd stilgestaan bij de Joodse medeburgers die in WOII in de gemeente Ede zijn opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen.

De vertegenwoordiger van de rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland las psalm 43 en het kaddisj-gebed voor.

Burgemeester Renť Verhulst hield een toespraak. Daarna werden kransen gelegd bij het monument namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede en Stichting Joods Monument Ede.

Leerlingen van het Marnix College in Ede droegen de namen van de slachtoffers voor. Volgens Joods gebruik legden bezoekers steentjes op het monument.

Het programma werd muzikaal omlijst door accordeonist Juul Beerda.Stichting Joods Monument Ede heeft als doel het in stand houden van het Joods monument in het Memorial Park in Ede, ter nagedachtenis van de uit Ede weggevoerde Joden en die daarmee blijvend te herdenken. Dit monument staat sinds april 2012 aan de Vossenakker te Ede en bestaat uit een monumentale gedenksteen met namen, gedragen door vier zuilen.

Klik hier voor meer informatie over de Stichting Joods Monument Ede.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT, Arjan & Liesbeth Vrieze
  • Gepubliceerd op: 27-01-2019 16:41:55