Oorlogsverhalen móeten verteld worden

  Theatergroep BLUV speelt, onder leiding van regisseur Harold Schraven, in het Brabantse bevrijdingsjaar de muzikale theatervoorstelling Oorlogstuig. Het stuk verhaalt over Roosje Glaser, die als Joodse danslerares de Tweede Wereldoorlog overleefde. Onder het motto ‘Dansen voor je leven’ reist BLUV terug in de tijd langs haar Brabantse dansscholen.

  De geëmancipeerde Roosje Glaser boekt in de tijd van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant, tot haar man Leo sympathiseert met de nazi’s en Roosje verraadt. Ze komt terecht in verschillende concentratiekampen, waar ze probeert te overleven door dansles te geven aan de SS’ers. Jaren later werd haar neef, Paul Glaser, tijdens een bezoek aan Auschwitz, geconfronteerd met een koffer waarop zíjn naam en geboorteland stond. Hij dook in zijn familiegeschiedenis en ontdekte dat hij een tante had die danslerares was: Tante Roosje. Hij schreef het gelijknamige boek over haar en daaruit ontstond dit toneelstuk [tegenwoordig verkrijgbaar onder de titel Dansen met de vijand, red.]. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen.

  Actueel onderwerp
  Het blijven vertellen van oorlogsverhalen is noodzakelijk, ook (of misschien juist) anno 2019. Met die insteek begon Theatergroep BLUV aan dit toneelstuk: niet alleen maar samen spelen, zingen en dansen, maar een steentje bijdragen aan een toekomst van verdraagzaamheid en wederzijds respect voor wie dan ook. De groep maakt de keuzes die Roosje en de andere personages maakten inzichtelijk en stelt vervolgens de vraag aan het publiek: “Wat zou jij doen in zo’n situatie?” En: “Hoe sta jij momenteel tegenover vraagstukken als vluchtelingenproblematiek, racisme enzovoorts?”
  Oorlog is en blijft helaas een zeer actueel onderwerp. Wereldwijd zijn meerdere landen in oorlog, maar ook in onze eigen omgeving lijkt rassenhaat te groeien. Toch is de Tweede Wereldoorlog iets waarvan we collectief denken dat het nooit meer zal voorkomen, omdat het zo gruwelijk was. Maar het gebeurt nog steeds, en het kan (ook hier) weer gebeuren. Daarom is het zo belangrijk dat, in een jaar waarin het 75 jaar geleden is dat Brabant werd bevrijd, oorlogsverhalen worden verteld.

  Livemuziek
  Met Theatergroep BLUV vertelt Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting met een kleine groep van 14 spelers. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Hoewel we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het toch een spektakel, maar dan op de vierkante meter.” Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek, daarnaast volgt de spelersgroep ook danslessen. BLUV maakt verhalend/vertellend theater. Het rauwe verhaal is altijd leidend, biedt tegenkleur aan het binnen theater. Het publiek wordt uitgedaagd om actief te blijven, niet alles wordt hapklaar voorgeschoteld of uitgelegd. TG BLUV heeft lef, durft het publiek aan te spreken en schuwt maatschappelijke thema's niet, maar werkt altijd vanuit een artistiek theatraal standpunt. 

  De regisseur
  Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal grote en kleinere producties op zijn naam staan. In de regio Noordoost-Brabant is hij bekend van onder andere ‘Dorp aan de Rivier’ in Lith en ‘Het Bosch Mysterie’ in ’s-Hertogenbosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Hij was onder andere aangesloten bij De Speledonckers in Someren, Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Zijn voorstellingen staan bekend om de details in het volledige plaatje. Bij Theatergroep BLUV is hij het vaste gezicht als regisseur en muzikaal leider. Ook tijdens de voorstellingen speelt hij, muzikaal gezien, een grote rol.

  Oorlogstuig gaat in juni in premičre in ’s-Hertogenbosch, vlakbij de plek waar Roosje haar dansschool runde. In september trekt de voorstelling naar Best.

  De volledige speellijst en kaartverkoop via www.tgbluv.nl

  Tante Roosje
  het oorlogsgeheim van mijn familie
  ISBN: 9789074274432
  Meer informatie over dit boek
  Bestel nu bij Bol.com
  Tante Roosje

  Gebruikte bron(nen)