TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Op zoek naar een kanaal

We schreven er al eerder over, op 23 mei had ik een afspraak met de dochter van Jacob Verboom. Deze dame uit Budel wilde graag het verhaal van haar vader vertellen. Een Philips-man die in de oorlog in het verzet had gezeten en zich na de bevrijding had aangesloten bij de geallieerde bevoorradingstroepen. Hij zou betrokken geweest zijn bij de voedseltransporten naar bezet gebied in Nederland. Thuis had ze een aantal foto's van hem. Deze waren ergens gemaakt tussen Normandië en Nederland.

Een aantal foto's konden we redelijk snel terugvinden. Anderen niet. Er was een toevalstreffer voor nodig om een chateau in Frankrijk terug te vinden. Dan was er nog deze foto, van een kanaal en een paar gebouwen.



Dat er een kanaal op de foto staat is duidelijk, verder herkennen we een hogere brug, waar de fotograaf op staat, met een hekje links. Rechts een kleine inham in de oever. Links staat een fabriek, met daarvoor een weg die schuin van het kanaal weg loopt. Op de achtergrond in ieder geval twee kerken, waarvan één met een dubbele toren. Rechts twee grotere gebouwen, waar ik geen idee had wat het zou kunnen zijn.

Een post op Reddit leverde één reactie op; het Boudewijnkanaal tussen Brugge en Zeebrugge. Beide plaatsen hadden echter geen kerk met twee puntige torens. Dat leek dus niet de juiste. Nu woon ik zelf in Helmond en de enige kerk die ik kende met twee torens was de Sint-Catharinakerk in Eindhoven. Daar liep ook een kanaal, meerdere zelfs, en er stond een andere kerk in de buurt, de Augustijnenkerk. Zou het gewoon het Eindhovens Kanaal zijn? De fotograaf kwam tenslotte ook uit Eindhoven.

De positie van de kerken klopte in ieder geval met het kanaal. Maar hoe zat het met de rest van de foto? Er was een brug voor nodig, die waren er in de oorlog twee. Eén bij de Tongelresestraat (de hefbrug) en een bij de Poeijersstraat. Deze laatste was hoger uitgevoerd. Lag wat verder van de stad af en had niet alleen een hekje aan de linkerkant, maar ook de inham er rechtsvoor.


Samengestelde luchtfoto. Bron: TracesOfWar.nl & WWII Aerial Photos and Maps.

Op de luchtfoto hierboven zien we duidelijk het kanaal lopen met daarover de hefbrug links en de Poeijersebrug rechts. Ook de inham is net zichtbaar. Helemaal linksonder zien we de Sint-Catharinakerk. De fabriek, op de linkeroever (zuid op de luchtfoto) is halverwege ook zichtbaar. De Voorterweg is de weg die schuin van het kanaal af loopt, met de bomen en de mensen op de oude foto. De grote gebouwen blijken de ronde gashouders te zijn van de Eindhovense gasfabriek.

Het enige waar we nu nog over twijfelden was de grootste gashouder. Eigenlijk zou de bovenkant er net zo uit moeten zien als zijn kleine broertje er naast, een beetje rond, niet kaarsrecht zoals deze. Komt dat door de brand in 1941? We hebben het helaas nog niet kunnen controleren.

Na een post op de Facebookgroep van onze collega's van Strijdbewijs kregen we van een aantal bezoekers de bevestiging dat het inderdaad Eindhoven zou zijn. De overeenkomsten met Eindhoven zijn er zeker, maar zonder historische foto's van de fabriek links of de gashouder met het platte 'dak' durf ik het nog niet helemaal met zekerheid te zeggen.

Gebruikte bron(nen)