TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bordspel: neergekomen V-2-raketten op Pools grondgebied

Door: Samuel de Korte

De Tweede Wereldoorlog is een immens populaire geschiedenisperiode. Niet alleen talloze boeken zijn erover geschreven, maar ook verschijnen er regelmatig games en bordspellen. In deze recensie zal worden ingegaan op één van deze bordspellen: Days of Honor.



V-2 raketten
Voordat de V-2 raketten door nazi-Duitsland tegen het Verenigd-Koninkrijk konden worden ingezet, werden deze afschrikwekkende wapens eerst getest in bezet Polen. Tijdens deze testen slaagde het Poolse ondergrondse leger erin om delen van die raketten te bemachtigen en uiteindelijk naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren. Het doel van het spel is om de V-2-fragmenten te stelen (als Poolse speler) of om ze te verbergen (als Duitse speler).

Kort uitgelegd speelt het spel zich af over drie zones: de thuisbasis van beide spelers en het tussenliggende gebied. Er zijn telkens vier rondes. Iedere ronde wordt er een raket gelanceerd en dat resulteert in verschillende brokstukken (tussen de 1 en 5). Deze bevinden zich in het tussenliggende gebied en beide spelers moeten proberen deze fragmenten te bemachtigen. De ronde eindigt als allebei de spelers na elkaar passen. Dan wordt er een nieuwe raket gelanceerd en begint een nieuwe ronde.

Vier rondes
Zoals eerder gezegd duurt het spel duurt vier rondes, waarbij een ronde bestaat uit: het pakken van vijf kaarten en het plaatsen van de raketbrokstukken. Daarna volgen de spelersacties en tot slot is er het einde van de ronde als de spelers na elkaar passen.

Tijdens de spelersacties spelen de spelers om de beurt een kaart of voeren een actie uit. Dit kan het plaatsen van een eenheid zijn of het verrichten van een handeling ermee. Daarnaast zijn er kaarten die meteen een effect hebben en niet tellen als het verrichten van een actie. Dit gaat door totdat beide spelers na elkaar passen.

De winnaar is degene die aan het einde van het spel de meeste fragmenten bezit. Indien dit gelijk is, dan wint de Duitse speler. Ook als iemand zijn thuisbasis vijandelijke troepen bevat en geen eigen troepen, dan verliest diegene automatisch.

Het spel werkt door middel van plaatjes en is dus niet taal-afhankelijk. Het lastige is wel dat sommige afbeeldingen niet zo logisch zijn als dat men aanvankelijk denkt. Doordat er ook aardig veel plaatjes zijn, achttien stuks, is het lastig om de betekenis ervan snel te leren of om deze uit te leggen aan een nieuwe spelpartner. De eerste paar potjes zullen daar dan onder lijden. Alle kaarten worden uitgelegd in het spelregelboek, maar helaas is hiervan maar een exemplaar bij het spel meegeleverd en niet twee.

Wildhorn en Sturmwind
Interessant zijn de historische verwijzingen in het spel, bijvoorbeeld operatie Wildhorn (waarbij de fragmenten werden opgehaald en naar de geallieerden gebracht) of operatie Sturmwind (waarbij de Duitsers de partizanen verdreven). Een ander voorbeeld is dat de Duitsers meer elitetroepen hebben, zij beschikken over meer SS-soldaten dan de Polen beschikking hebben over hun elite-eenheden, de ‘Silent Unseen’, geheim agenten die gedropt werden in Pools gebied.

Een nadeel is wel dat het spel enkel met twee spelers gespeeld kan worden. Daarnaast zijn er duidelijk Poolse nationalistische tinten aanwezig, doordat er bijvoorbeeld nergens een verwijzing is naar de nazi’s, enkel naar de Duitsers. Daarnaast zijn er twee pagina’s in een spelregelboek met historische achtergrondinformatie, maar er is geen ruimte voor historische nuance of context. Ook worden alle kaarten gebruikt tijdens ieder spel, dus op een gegeven moment kan je redelijk inschatten welke kaarten de tegenstander in zijn hand heeft.

Vlot oorlogsspel
Wie een vlot oorlogsspel met twee spelers zoekt, kan hiermee zeker uit de voeten. Het heeft echter wel een kleine drempel in de vorm van de 18 kaarten waarvan de betekenis uit het hoofd geleerd moeten worden.

Days of Honor
Spelers: 2
Uitgever: Phalanx
Jaar: 2013
Speeltijd: +/- 30 minuten
Inhoud: Het spel bevat 15 zwarte blokjes om de raketfragmenten weer te geven. 23 Poolse kaarten, 23 Duitse kaarten, 5 raketkaarten en 3 locatiekaarten. Daarnaast worden 1 kaart als spelerhulp en 2 dobbelstenen meegeleverd. Het spelregelboek is zowel in het Engels als in het Pools.


Bestel op Amazon.com

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Samuel de Korte
  • Gepubliceerd op: 23-11-2019 16:53:33