TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Expositie "Politie & 75 jaar vrijheid" naar Amsterdam

In eerdere artikelen hebben wij op deze website aandacht besteed aan het boek van Hinke Piersma ďOp eigen gezagĒ (over de rol van de politie tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de door de politie-eenheid Den Haag georganiseerde expositie ďZwart Wit GrijsĒ.


Expositie
De expositie werd mede mogelijk gemaakt door een samenwerkingsverband tussen de politieacademie en de Anne Frank Stichting. Blootgelegd worden de dilemmaís voor de individuele politiemens tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bezettingstijd. Deze maakten vaak het nemen van een persoonlijke keuze noodzakelijk. Vanuit de politieacademie werd met historische expertise hulp geboden. De expositie is vanwege de aard van deze geschiedenis en vanwege de viering van 75 jaar vrijheid zeer geschikt om (huidige) dilemmaís in perspectief te plaatsen.

De expositie zou tot november 2019 in Den Haag te zien zijn. Dat werd januari 2020. Op maandag 20 januari 2020 werd door de eenheid Den Haag een bijeenkomst ďPolitie & 75 jaar vrijheidĒ gehouden. Deze werd georganiseerd door onder andere het landelijk Joods Politie Netwerk, omdat we in 2020 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid kennen die echter niet vanzelfsprekend is.

Diverse sprekers
Herdenken moet, want wat gisteren is gebeurd kan vandaag opnieuw gebeuren. Om hun visie te geven over deze niet vanzelfsprekende vrijheid en over de rol van de overheid en politie daarin waren er diverse sprekers uitgenodigd.

Als eerste sprak luitenant-kolonel Mostafa Hilali over het verleden, het heden en de toekomst. Onder andere gebruikte hij de beeldende tekst: ďFear is the path to the dark side, fear leds to anger, anger leads to hate and hate leads to sufferingĒ. Hij sloot af dat lessen uit het verleden niet vergeten mogen worden en dan echter vrijheid volgt.

IsraŽlische ambassadeur
Daarna vertelde de IsraŽlische ambassadeur Naor Gilon over de rol van Nederlanders in de oorlog en het verzet tegen de Jodenvervolging. Hij gaf aan zeer blij te zijn met de expositie en dat het historisch besef bij de Nederlandse politie en het werk van het Joods Politie Netwerk zeer gewaardeerd worden en vandaag de dag helaas broodnodig zijn.

Tweede Kamerlid DilanYesilgoz-Zegerius (VVD) sprak ook kort de mensen toe en wees op de samenwerking met Gert Jan Segers van de Christen Unie. Door de regering is uiteindelijk geld gereserveerd voor de strijd tegen het groeiende antisemitisme.

Kaddish
Omdat zondag 26 januari 2020 de Internationale Holocaustherdenking gehouden wordt, was rabbijn Menno ten Brink de laatste spreker. Hij vertelde dat ondanks dat de oorlog afgelopen is, de oorlog nog wel in de mensen zit. Denk aan de angst voor herhaling en het verlies van familieleden. De joodse geestelijke sprak over de rol van de Nederlandse politie in de Jodenvervolging en het effect hiervan op het vertrouwen van Joden in de politie

Tot slot zegt hij Kaddish, het Joods gebed ter nagedachtenis van overledenen en de hoop voor de toekomst. Het gaat om de continuïteit en de eeuwigheid: het leven gaat door!

Moge zijn grote naam verheven en geheiligd worden
in de wereld die hij geschapen heeft naar zijn wil.
Moge zijn koninkrijk erkend worden in uw leven en in uw dagen
en in het leven van het gehele huis van IsraŽl,
weldra en spoedig.
Zegt nu: Amen

Moge zijn grote naam gezegend zijn nu en voor altijd.
Gezegend, geprezen, gevierd, en hoog en hoger steeds verheven
Verheerlijkt, gehuldigd en bejubeld worde de naam van de Heilige,
gezegend zij hij
hoog boven iedere zegening, elk lied,
lof en troost die op de wereld gezegd wordt.
Zegt nu: Amen

Moge er veel vrede uit de hemel komen en leven!
Over ons en over heel IsraŽl.
Zegt nu: Amen

Hij die vrede maakt in zijn hoge sferen,
zal ook vrede maken voor ons en voor geheel IsraŽl
Zegt nu: Amen


Amsterdam
Als klap op de vuurpijl wordt de tijdelijk in Den Haag ondergebrachte expositie ďZwart Wit GrijsĒ, over de rol van de politie in de Tweede Wereldoorlog, symbolisch door de eenheidsleiding van Den Haag overgedragen aan die van Amsterdam.

Frank Paauw, chef van de politie-eenheid Amsterdam heeft ooit gezegd: ďWie zijn verleden niet kent, zal zijn toekomst niet begrijpen!Ē De Nederlandse politie is een lerende organisatie. Ze wil kritisch terugkijken op het verleden en niet klakkeloos de toekomst tegemoet treden. Het is dus een zeer goede zaak om met dit oorlogsverleden bezig te zijn.

Op eigen gezag
Politieverzet in oorlogstijd
ISBN: 9789021416830
Bestel nu bij Bol.com
Op eigen gezag

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Wijnand de Gelder
  • Gepubliceerd op: 22-01-2020 18:46:01