TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag Première De Kunst van Vrijheid in Vught

Bij Nationaal Monument Kamp Vught is donderdag 5 maart 2020 de kunstinstallatie “Crossing Time” geopend. Rondom 75 jaar vrijheid laat Brabant remembers met 'De Kunst van Vrijheid' in een reeks tijdelijke kunstinstallaties op WOII-erfgoedlocaties niet alleen de impact van de Tweede Wereldoorlog toen zien, maar ook het belang voor nu en morgen.Tijdens de opening vertelt Femke Klein, programmadirecteur van Brabant remembers, over dit bijzondere project, waarbij de kunst de locatie en haar verhalen verbindt, zodat je op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid.
Jeroen van de Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, gaat hier verder op in. In het “schuldige landschap” van Kamp Vught kun je de geschiedenis voelen. Daar komt nu met “Crossing Time” een aparte ervaring op het buitenterrein bij door licht, schaduw en geluid. In de kampen zongen de mensen het lied “Die Gedanken sind frei” in de hoop dat ze eens weer vrij zouden zijn. “Crossing Time” nodigt uit tot nadenken over de overeenkomsten tussen heden en verleden.


Tom Rombouts, voorzitter van de Stichting Crossroads Brabant ’40-’45, geeft aan de ook de ongemakkelijke verhalen gedeeld moeten worden. Dat onderstreept dat mensen op ieder kruispunt in hun leven altijd keuzes moeten maken.
Raymond Borsboom, directeur van Artiflex, heeft met de kunstenaars en vele anderen dit bijzondere project gerealiseerd.
“Bezoekers worden zélf onderdeel van de ruimtelijke kunstinstallatie”, aldus de ontwerpers van Beeldjutters en Isabel Nielen van de Theatermachine. Wat hen persoonlijk tijdens hun voorbereidingen vooral heeft geraakt, is het feit dat zoveel mensen als het ware door één pennenstreek niet meer mochten bestaan. En de inwoners van Vught die hun gordijnen dicht deden om maar niet te hoeven zien hoeveel mensen naar het kamp werden gevoerd.


Op het heideveld bij museum Bevrijdende Vleugels in Best is vanaf 7 maart het kunstwerk "Airborne" te zien, een creatie van het Blauwe Uur.


Bij het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam is vanaf 9 maart het kunstwerk "waiting for it to end ..." van de Palestijns-Libanese kunstenaar alaa minawi te zien.


Op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn zijn vanaf 8 maart elk uur tussen zonsopkomst en zonsondergang de klanken van het kunstwerk Panorama te horen van het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk.


Naast het tijdelijke kunstwerk op het buitenterrein zijn ook de exposities in het vernieuwde herinneringscentrum ook zeer de moeite waard.Meer informatie is te vinden op de website van Brabant remembers.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: TracesOfWar, Liesbeth en Arjan Vrieze, met dank aan: Visitbrabant.com
  • Gepubliceerd op: 06-03-2020 10:23:03