TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kindertransporten Kamp Vught online herdacht

Het is in juni 77 jaar geleden dat bijna 1.300 joodse kinderen, vaak begeleid door hun moeder, vanuit Kamp Vught werden gedeporteerd naar vernietigingskamp Sobibor. Daar werden ze bij aankomst direct vergast. Nationaal Monument Kamp Vught en Stichting Sobibor staan daar dit jaar bij stil met een online herdenking op zondag 7 juni.

Herdenking Kindertransporten 2019. Foto: Jan van de Ven


Hoewel NM Kamp Vught vanaf 1 juni weer toegankelijk is voor bezoekers, is een samenkomen zoals de traditionele publieke herdenking van de kindertransporten helaas niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat de gebeurtenissen van 6 en 7 juni 1943 dit jaar ongemerkt voorbij zullen gaan.

Samen met Stichting Sobibor biedt NM Kamp Vught een online alternatief. Zondag 7 juni om 13.00 uur, wanneer normaal gesproken de herdenking van start zou gaan, wordt op het YouTube-kanaal van NM Kamp Vught een alternatieve herdenking uitgezonden.

Jeroen van den Eijnde, directeur van NM Kamp Vught: ďHet is heel jammer dat we elkaar niet kunnen ontmoeten en hebben moeten besluiten tot deze uitwijkmogelijkheid. Van de andere kant hebben we iets soortgelijks gedaan bij Dodenherdenking en daar kregen we erg veel positieve reacties op. Maar natuurlijk willen we hier geen gewoonte van maken; hopelijk zien we elkaar snel weer.Ē

De herdenking van ruim tien minuten zal anders zijn dan anders, maar toch ook herkenbaar. Met de voor veel ouderen vertrouwde hoorspel- en radiostem van Donald de Marcas uit een eerder gemaakte opname. Hij draagt daarin de proclamatie voor waarmee de kindertransporten in het kamp werden aangekondigd. Het kaddisj-gebed wordt dit jaar uitgesproken door rabbijn Menno ten Brink. Hij zal dit doen vanuit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam: de plaats waar veel van de joodse kinderen uit het transport werden verzameld, voordat ze naar Kamp Vught werden gevoerd. Traditiegetrouw werken ook de leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm mee. Zij lezen de namen van de weggevoerde kinderen en zullen zelfgemaakte vlinders in het prikkeldraad hangen. Uiteraard wordt de herdenking afgesloten met het leggen van een bloemstuk bij het kindermonument.

Vanwege de RIVM-richtlijnen wordt de herdenking vooraf opgenomen achter gesloten deuren. Zondag 7 juni vindt er dus gťťn fysieke herdenking plaats bij NM Kamp Vught. Wie die dag toch bloemen wil komen brengen, wordt verzocht om contact op te nemen via info@nmkampvught.nl zodat een passende oplossing kan worden gezocht. Uiteraard is de herdenking ook op een later moment terug te kijken via YouTube. Daarnaast wordt de herdenking zondag 7 juni om 13.00 uur uitgezonden door de Vughtse lokale omroep NOVO3.

Gebruikte bron(nen)