TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Redacteur van FOK! wandelt Westerborkpad

Vanaf februari 2020 tot en met heden loopt FOK!-redacteur Monique Verlind in 30 etappes het Westerborkpad. Voor de nieuwssite en online gemeenschap doet ze verslag van elke etappe met veel foto's en interessante wetenswaardigheden. Op deze pagina begint haar verslaggeving. Onderaan de pagina staan links naar alle reportages.

Foto's: Monique Verlind / FOK!


Het Westerborkpad is een lange afstandswandeling (LAW-pad) dat vanaf de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork leidt. Het pad is ontstaan nadat in 2008 Jan Dokter met eigen ogen wilde zien waar zijn familieleden, die in 1943 vanaf de schouwburg op transport naar Westerbork werden gezet en niet meer terugkeerden, heen werden gebracht. Jan liep in vier aaneengesloten dagen van de schouwburg naar Westerbork, zo dicht langs mogelijk de spoorlijn.

Onder meer op verzoek van Kamp Westerbork, werd de route zo aangepast dat deze ook langs begraafplaatsen, oorlogsmonumenten en plaatsen zoals Kamp Amersfoort en het Verscholen Dorp in Nunspeet voert. De 336 kilometer lange route is opgedeeld in 30 etappes, met een gemiddelde afstand van ongeveer 10 kilometer, en enkele dagwandelingen van ongeveer 20 kilometer. Een route die je meeneemt naar het verleden en confronteert met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bron(nen)