TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoverslag Silent March White Ribbon Mile

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trok het restant van de Britse 1e Airborne Divisie zich terug uit de Perimeter in Oosterbeek met Operatie Berlin. De miltairen verzamelden zich bij de Oude Kerk en liepen vandaar langs witte linten naar de oever van de Rijn. Hier werden ze met bootjes opgehaald. Sommigen zwommen de Rijn over.

Sinds 2019 wordt deze terugtocht herdacht met het project 'White Ribbon Mile'. In de herdenkingsweek in september kunnen bezoekers overdag zelf de route lopen van de Oude Kerk naar de Rijn. Op vrijdagavond 25 september 2020 konden genodigen met een stille tocht met deze operatie stilstaan. Na het vertonen van een film bij de Oude Kerk vertrokken de bezoekers in stilte naar het monument op de Rijnoever.

Op ongeveer hetzelfde tijdstip toen 76 jaar geleden het eerste bootje de oversteek maakte, legde commissaris van de Koning John Berends een krans.

Aansluitend was er een toespraak door Agnes Schaap, burgemeester van Renkum. Daarna volgde de Last Post en 1 minuut stilte.
Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 26-09-2020 10:22:15