STIWOT Reizen is vanaf nu samengevoegd met TracesOfWar.nl en zal verder gaan onder de naam TracesOfWar Travel.

STIWOT Battlefieldtour "Margraten en Eben Emael"

Na een winterstop van een half jaar, werden op zaterdag 21 en zondag 22 april 2007 twee STIWOT Reizen Battlefield Tours gehouden. Hiermee werd een mijlpaal bereikt, het was namelijk de eerste Battlefield Tour van STIWOT die wegens grote belangstelling opgesplitst moest worden in twee dagen. Nadat de inschrijving werd geopend mocht al binnen een week tijd het maximale aantal deelnemers worden bereikt!

Margraten

De Tour bestond uit twee onderdelen namelijk een bezoek aan de Amerikaanse Militaire Begraafplaats te Margraten en het Belgische fort Eben-Emael. Het ochtendprogramma werd geheel gevuld met het bezoek aan Margraten. Frenk Lahaye was onze kundige gids die morgen. Allereerst werd het ‘museum’ van de begraafplaats aangedaan. Dit gebouwtje bestaat uit een grote kaart van het verloop van de oorlog in Noordwest-Europa. Frenk vertelde hier in grote lijnen het gehele verloop van de geallieerde campagne in Noordwest-Europa en focuste hierbij natuurlijk op de gebeurtenissen rondom de Amerikaanse Militaire Begraafplaats te Margraten.

Frenk LahayeMargraten

Na deze uitvoerige maar zeer interessante inleiding betraden we de begraafplaats. Op deze indrukwekkende plek vertelde Frenk over de opbouw van de begraafplaats, het soort steen van de kruizen, diverse personen en bijzonderheden die ons anders nooit waren opgevallen. Hierna kregen de deelnemers de mogelijkheid om op eigen gelegenheid over de begraafplaats te lopen of specifieke vragen te stellen aan Frenk.

Nadat het ochtendprogramma was afgelopen gingen de deelnemers middels eigen vervoer naar het fort Eben-Emael. Daar aangekomen nuttigden we eerst gezamenlijk de middagmaaltijd. Onze gids in het fort was natuurlijk Bart Geraerts. Onmiddellijk nadat de rondleiding was begonnen werd de enorme kennis van Bart over dit fort weer duidelijk! Met groot enthousiasme wist hij de deelnemers te boeien. Allereerst werd ingegaan op de vraag waarom dit fort destijds gebouwd werd. Vervolgens werd het één en ander verteld over de bouw van dit fort, de structuur, de afmetingen en natuurlijk de holle lading.

GangHolle lading

Met deze holle lading maakten we direct na deze korte uitleg kennis toen we het binnenste gedeelte van het fort betraden. De eerste bezienswaardigheid tijdens de rondleiding was namelijk de ingang van kazemat Maastricht 2. Deze kazemat was gericht op Maastricht en vormde daardoor een directe bedreiging voor de opmars van de Duitse grondtroepen. De kazemat Maastricht 2 was dan ook één van de eerste kazematten die door de Duitsers met behulp van een holle springlading van 50kg werd uitgeschakeld en is niet meer te betreden.

Op weg naar een kazemat die nog wel betreden kan worden brachten we een bezoek aan de commandopost van het fort Eben-Emael. Nadat we hier een goede indruk hadden gekregen van de situatie in 1940 door diverse diorama’s gingen we door naar de kazemat Visé 2. Deze kazemat was geen directe bedreiging voor de opmars van de Duitsers en is daarom ook niet door de Duiters aangevallen. Nadat de 116 treden via de wenteltrapjes waren beklommen, konden de deelnemers het 75mm geschut daadwerkelijk bekijken! Bart vertelde uitvoerig over de aanvallen op deze kanonnen, vergissingen van de Belgen en het uiteindelijke verlies van de kanonnen.

Koepel Eben EmaelEben Emael

Onze laatste stop binnen in het fort was de Kazemat Maastricht 1. Dit gedeelte van het fort wordt ook wel “de hel van het fort” genoemd. De Duitse aanvallers waren hier namelijk de geschutspositie op de bovenbouw binnengedrongen en daalden dezelfde traptreden af die wij net hadden beklommen naar de ondergrondse toegang tot de kazemat. Hier werden zij geconfronteerd met de door de Belgen geblokkeerde toegangsdeur. De Duitse aanvallers hadden echter nog één holle lading over en brachten deze op de toegangsdeur tot ontploffing. De gevolgen zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. In de wijde omtrek zijn de galerijen zwart geblakerd en beschadigd, de toegangsdeur is compleet weggeblazen en het trappenhuis vernietigt. De onvoorstelbare explosie was door het gehele fort te horen en bracht de Belgische verdedigers in vertwijfeling. Ook enkele deelnemers werden in vertwijfeling gebracht door Bart’s imitatie van de ontploffing...

Na een korte pauze werd de buitenkant van het fort bezocht. De kanonnen en de kazematten konden nu goed van de buitenkant bekeken worden. Ook de steken die de Belgen lieten vallen tijdens de bouw werden hier duidelijk, de kanonnen konden namelijk met de hand aangeraakt worden! Vervolgens werden we van koepel naar koepel geleid. Bij iedere koepel had onze gids een uitgebreid verhaal met de voorvallen op die plek tijdens de meidagen van 1940. Nadat we een klein uitstapje maakten en mochten genieten van het fenomenale 75 meter hoge uitzicht over het Albert Kanaal, bezochten we alweer de laatste koepels.

Groepsfoto zaterdag

We mogen terugkijken op twee zeer goede, gezellige maar ook leerzame dagen! Zowel de beide gidsen namelijk Frenk Lahaye en Bart Geraerts, als deelnemers waren erg enthousiast en er werd onderling druk geconverseerd, wat altijd goed bijdraagt aan een gezellige groepssfeer. Ook de medewerkers van Eben-Emael verdienen een pluim voor het middageten wat voor ons verzorgd werd!

Groepsfoto zondag

Wat ons betreft: graag tot de volgende keer!

Egbert van de Schootbrugge (namens STIWOT Reizen)
Alle foto's: © STIWOT, Melanie van den Berg, John Smeets & Barry van Veen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 23-04-2007 21:31:03