TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voûte, Edward Johan (John)

Geboortedatum:
17 september 1887 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
18 juni 1950 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Afkomstig uit een Hugenotengeslacht dat handelde met Nederlands-Indië. Geboren in Amsterdam, groeide op in Batavia. Op jonge leeftijd naar Nederland gestuurd voor opleiding, volgde later de marineopleiding in Den Helder (1907–1910). Bekend als vriendelijk en plichtsbewust.

Na een korte marinetijd, werd hij in 1913 adjudant van de kroonprins van Soerakarta tijdens diens bezoek aan Nederland. Trouwde met Ernestine Louise Fransen van de Putte; ze kregen drie zoons. Zijn loopbaan bij de marine eindigde abrupt in 1915 na een angstreactie bij een mijnopruimingsbevel, waarop hij eervol ontslagen werd.

Voûte kreeg via familieconnecties een baan bij de Koninklijke Hollandsche Lloyd en werd later actief in de Amsterdamse handelswereld. In 1925 werd hij secretaris van het KNAG en bezocht als regeringsafgevaardigde internationale congressen. Hij publiceerde over geografie en vestigde zich met zijn gezin in Bergen, waar hij zich politiek aansloot bij het liberale Middenblok, maar een solistische koers voer.

Zijn loyaliteit aan Duitsland bleek toen hij zich in 1940 aanmeldde bij de Germaansche SS (werd begunstigend lid) en solliciteerde naar hoge bestuursposten. Hij werd op 3 maart 1941 door de bezetter benoemd tot burgemeester van Amsterdam. Voûte werkte veelal mee, ontsloeg tegenstanders van het regime, en faciliteerde de uitsluiting en deportatie van joden. Wel wist hij, door slim manoeuvreren, een geplande getto in Amsterdam te voorkomen.

Na 1943 wijzigde hij zijn houding enigszins en liet het politiekorps ruimte om zich te onttrekken aan repressie. Zijn invloed daalde en Seyss-Inquart zag hem nog slechts als loyale uitvoerder. Na de oorlog werd Voûte opgepakt, veroordeeld voor collaboratie, en in 1947 kreeg hij 3,5 jaar cel. Hij stierf kort na zijn vrijlating. Zijn koninklijke onderscheiding moest hij in 1950 inleveren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
25 augustus 1933

K.B. nr. 24
Officier in de Orde van Oranje Nassau (ON.4)
Toegekend op:
26 oktober 1935
Rad Bileho lva V Class

Bronnen