De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Stoové, Albert Eduard "Ed"

  Geboortedatum:
  26 december 1920 (Yogyakarta/Java, Nederlands-Indië)
  Overlijdensdatum:
  23 september 2010 (Delft, Nederland)
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Albert Eduard (Ed) Stoové was de derde van acht kinderen van Jozeph Leophinus Gaillard Stoové en Louise Caroline Françoise Manz. Zijn vader bezat melkerij "Louise" in Djetis en was eigenaar van renpaarden en hun jockies.

  In januari 1939 werd hij opgeroepen voor militaire dienstplicht. Na zijn basistraining werd Ed ingedeeld bij de Koninklijke Marine. Omdat hij wienig voeling had met het varen op een schip, vroeg hij overplaatsing aan naar de luchtvaartafdeling van het KNIL. Kort daarop kreeg hij een vliegopleiding op Kalidjati, Bandoeng-Java. Zijn pilotentraining kreeg hij op de Koolhoven FK 51. In december 1939 behaalde hij zijn wing. Aanvankelijk werd hij als piloot geplaatst op de Glenn Martin 139 bommenwerper, maar stapte al spoedig over naar de jachtvlieguigen. Op 1 juli 1941 kwam hij terecht bij 2-VLG-V (2e Afdeling, Vliegtuiggroep 5), en vloog met de Brewster Buffalo B-3117.

  Op 9 december 1941 vertrok hij met zijn groep naar Singapore, waarmee totaal 27 Glenn Martin Bommenweprers en 12 Buffalo jagers gestationeerd werden op Kallang Airfield in Singapore.

  Bij de strijd om Singapore, wist zijn vliegtuiggroep een Japanse torpedobootjager te vernietigen en vier Japanse vliegtuigen neer te halen. Op 18 januari 1942 keerde de eenheid terug naar Java, waarna Stoové met zeven andere Brewsters doorvloog naar Semplak. Op 23 januari nam hij deel aan een aanval op Japanse schepen in de Straat van Makassar door 1-VLG-V en 2-VLG-V. bij het bombardement, de jagers konden elk twee bommen van 50 kg meedragen, werden acht treffers geplaatst op vier schepen. Op 1 maart nam hij met Kapitein van Helsdingen deel aan een twee aanvallen op de Japanse landingen bij Eretan Weitan met vijf toestellen van 1-VLG-2 en twee van 2-VLG-5. Van Helsdingen leidde de aanval met Stoové als zijn vleugelman.
  Na de capitulatie op 8 maart, raakte Ed Stoové in krijgsgevangenschap en kwam in verschillende jappenkampen terecht, waaronder op Flores om als dwangarbeider aan Japanse vliegvelden te werken.

  Na zijn bevrijding uit een jappenkamp, werd Stoové eervol ontslagen en ging werken bij een auto-dealer in Nederlands-Indië. Na de souvereiniteitsoverdracht in 1949 aan Indonesië, emigreerde hij met zijn vrouw Janet Edith van Handenhove naar Nederland. Ze vertrokken op 12 mei 1954 aan boort van de ms Willem Ruijs naar Rotterdam. in Nederland aangekomen vestigden ze zich in Bloemendaal.
  In Nederland solliciteerde hij bij de Luchtmacht en werd aangenomen. Ed Stoové kwam terecht bij 334 Squadron op vliegbasis Soesterberg. Het gezin Soové verhuisde hiervoor naar Delft. Bij 334 Squadron vloog Stoové met transportvliegtuigen. Op 55 jarige leeftijd ging hij in 1975 met pensioen, maar werkte nog tot zijn 70e jaar bij een garage in Delft.
  Op 23 september 2010 overleed Stoové in verpleeghuis Bieslandhof te Delft.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Sergeant Kort-Verband Vlieger
  Eenheid:
  2e Afdeling, Vliegtuiggroep 5 (2-VLG-V), ML-KNIL
  Toegekend op:
  24 februari 1942
  Samenvatting:
  Ontvangen voor een aanval op de Japanse vloot in de Straat van Makassar.
  Bijzonderheden:
  32e Verlening.
  Koninklijk Besluit No.1z van 24 februari 1942.
  Vliegerkruis (VK)

  Bronnen

  Foto