Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kisray, Renť Marc (Kisraouilly)

Geboortedatum:
14 januari 1903
Overlijdensdatum:
25 januari 2001
Dienstnummer:
250517
Nationaliteit:
Tunesisch (1957-heden, Republiek)

Biografie

Voor de oorlog leidde Renť Kisraouilly (later gewijzigd in Kisray) Ė een telg van een rijke Tunesische familie Ė een zeer comfortabel leven in Nice, Frankrijk waar hij zijn eigen boot en vliegtuig had.
In 1939 nam hij dienst bij het RASC (Royal Army Service Corps vgl met de Nederlandse Aan- en Afvoertroepen) en omdat hij vloeiend Arabisch, Frans en Italiaans sprak werd hij opgemerkt door de SIS (Secret Intelligence Service) die hem inlijfde en vervolgens naar Egypte overplaatste. Hij werkte samen met de LRDG (Long Range Desert Group) en voerde diverse missies uit achter de vijandelijke linies.
Nadat de Geallieerden Tunis hadden veroverd ging hij daar heen om zijn familie op te zoeken en slaagde er ook in contact te leggen met Italiaanse Communisten die ItaliŽ waren ontvlucht en probeerden na de invasie van ItaliŽ clandestiene partizanengroepen op te zetten. In ItaliŽ bleef hij clandestien doorwerken.
Na de oorlog leidde hij een avontuurlijk leven in ItaliŽ, Frankrijk en Korea waarna hij 20 jaar lang in Nice woonde en uiteindelijk naar Engeland verhuisde. Hij trouwde drie keer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Inter-Services Liaison Department (ISLD), Secret Intelligence Service (SIS), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
25 september 1947
Aanbeveling:
Wegens het verlenen van waardevolle en dappere diensten achter de vijandelijke linies in de Noord-Afrikaanse woestijn waarvoor hij in een dagorder werd genoemd; deze officier werd in 1943 in contact gebracht met de Communistische partij in TunesiŽ.
Zo gauw de Geallieerden ItaliŽ binnentrokken slaagde Captain Kisray erin zeer belangrijk leden van de Communistische partij binnen te smokkelen en als resultaat van de inspanningen van deze officier, die hen aanmoedigde, wisten ze onder sterke tegenstand contact te maken met Communistische partizanenbewegingen in noord ItaliŽ. Zijn inspanningen waren zo geslaagd dat de noord Italiaanse Communistische partij ermee instemde, graag mee te werken aan het leveren van geheime militaire inlichtingen aan de Geallieerden. De informatie die via het Comitť werd verkregen bleek van grote waarde, de aanzienlijke hoeveelheid en de grote nauwkeurigheid waren voor een groot deel toe te schrijven aan aan de vindingrijkheid van Captain Kisray die voortdurend tact, begrip en vastberadenheid moest tonen in de omgang met deze mannen die vanaf het begin allesbehalve bereid waren tot samenwerking en die gedurende de hele periode van operaties voortdurend aanmoediging nodig hadden om door te gaan.
Vanwege het verdachte karakter van de commissie bevond Captain Kisray zich voortdurend in een wankele positie en hij was gedwongen zich terug te trekken toen Togliatti in ItaliŽ aankwam. Hij vestigde daarna zijn aandacht op het leveren van geheime politieke inlichtingen en een groot deel van die informatie was toe te schrijven aan zijn inspanningen in 1944 en 1945.
Het was aan zijn uitstekende contacten met hoog geplaatste personen, zijn intelligentie en zijn vindingrijkheid te danken dat de dreigende staking in Napels in 1944 voorkomen werd, die in deze vitale fase schadelijk had kunnen zijn voor de voortgang van Geallieerden.
Gedurende de drie jaren dat deze officier voor deze afdeling werkte heeft hij ongebruikelijke dienstijver, initiatief, opgewektheid en toewijding getoond en hij wordt sterk aanbevolen voor deze onderscheiding.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto