TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kirkilewicz, Mikołaj

Geboortedatum:
3 december 1917 (Brasław, Wit-Rusland)
Overlijdensdatum:
2 maart 1945 (Keulen, Duitsland)
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie


Mikołaj Kirkilewicz werd geboren op 03.12.1917 in de buurt van Brasławia. Hij was een zoon Antoni en Anna Kirkilewicz (née Bogdanowicz). Na het beëindigen van het gymnasium trad hij vrijwillig toe tot het leger. In de periode van 21 september 1937 tot 22 december 1937 nam hij deel aan de militaire training in de 1st Infantry Divisions of the Legions in de basis in Pilsudski in Vilnius (Litouwen). In het begin van het volgende jaar werd hij toegewezen aan de Aviation Cadet School in Deblin (Polen). Hij begon te trainen in een groep waarnemers, waar hij in augustus 1939 afstudeerde en de officiers promotie behaalde.
Na de Duitse aanval op Polen bleef hij in de Observer’s School en Squadron waar hij probeerde te vluchten naar de Roemeense grens. Ze werden gevangen genomen door de Duitse eenheden en ontsnapten op 20 september. Ze ontsnapten vervolgens uit de bezette gebieden en gingen ze richting de Sovjetunie, waar ze bleven bij de familie Brasla. Daar begonnen ze met de voorbereidingen voor het doorbreken van Letland en Zweden om naar Groot-Brittannië te gaan. Hij werd gearresteerd door de NKVD op 5 november 1939 en werd hij veroordeeld tot 5 jaar werkkamp. Na een aantal maanden in Sovjetgevangenissen doorgebracht te hebben, werd hij eindelijk getransporteerd naar een werkkamp in het gebied van Uchty in het noorden van Siberië.

Dankzij de amnestie van de Sikorski-Majski verdrag dat in juli 1941 werd gesloten, werd hij op 27 augustus 1941 vrijgelaten uit het werkkamp. Hij werkte de drie daaropvolgende maanden als arbeider in Kolchoz (Sovjetunie). Eind 1941 lukte het hem om naar Buzuluk (Sovjetunie), waar het centrum was voor de vorming van de eenheden van het Poolse leger onder het bevel van generaal Wladyslaw Anders. Daar bood hij zich aan voor de luchtvaart. In het voorjaar van 1942 trok hij met het hele leger naar het Midden-Oosten. Vanaf daar werd hij in de zomer van ditzelfde jaar naar Groot-Brittannië gebracht. Na het slagen van de tests van artsen kreeg hij het registratienummer P-1940 en de Britse rang Officer Pilot (P / O). Al snel begonnen de volgende fases van de training bij de Royal Air Force. Eerst wachtte hem de eerste cyclus grondtraining bij de ACTC (Air Crew Training Centre – Centrum voor kandidaten voor vliegend personeel) in Hucknall (13 juli 1942 – 21 november 1942) en ITW 13 (Initial Training Wing) in Torguay (22 november 1942 – 21 februari 1943). Hij leerde daar de basis de Britse regelgeving (King’s orders) en de basis van de exacte wetenschappen wiskunde en natuurkunde. Ook leerde hij de verschillende soorten RAF wapens en hoe de communicatie-uitrusting werkte. Ook rondde hij de luchtvaartpraktijk af, waar hij leerde in verschillende situaties te handelen die verband hielden met vliegtuigen en vluchten. De afronding van deze examens kwam op het einde neer als kwalificatie als piloot voor de operationele dienst. Ook werd hij gepromoveerd tot luitenant op 1 september 1942 en als British Flying Officer (F / O) op 2 januari 1943.

In Hucknall kreeg hij verdere training. Hier begon hij op 3 maart 1943 de basisprincipes te leren van het besturen van vliegtuigen in 25 EFTS (Elementary Flying Training School – Initial Pilot School). Op 19 mei 1943 werd hij verplaatst naar de SFTS (Service Flying Training School Basic) in Newton. Na het halen van de vluchttest van tweemotorige vliegtuigen in september 1943 ontving hij de felbegeerde pilotenbadge. Vanaf 1 oktober 1943 perfectioneerde hij de vluchttechnieken op de 8 AACU (Anti-Aircraft Samenwerkingseenheid). In Cardiff werkte hij in dezelfde functie in het RAF-squadron in Croydon (vanaf 1 december 1943). Na meer dan zes maanden wachten op de laatste fase van de operationele training, bleef hij op 30 juni 1944 bij de 18 OTU (Operational Training Unit) in Finningley.

Training bij de OTU bestond aanvankelijk uit het verbeteren van de besturingstechnieken van tweemotorige Vickers Wellington-bommenwerpers. Vervolgens werden de verschillende technieken geleidelijk overgebracht naar de oefening bombardement met trainingsbommen. De volgende fase van de training omvatte vluchten op een eerder bepaalde route. De bemanning verbeterde vervolgens in gevarieerd terrein, tijdens vaak veranderend weer waar de bijzondere nadruk lag op nachtelijke vluchten. De ervaring die op deze manier werd opgedaan, heeft later zijn vruchten afgeworpen hij de operationele eenheid tijdens het uitvoeren van taken in gevechtsomstandigheden. De operationele training was voltooid op 5 oktober 1944. Later ging Kirkilewicz met zijn bemanning naar Blyton naar de 1662 HCU (Heavy Converstion Unit on 3 Heavy-Airplanes), waar hij zich vertrouwd maakte met de geheimen van de zware service Avro Lancaster bommenwerpers. De laatste voltooiing van de trainingsfase vond plaats op 12 december 1944, toen de hele ploeg een langverwachte opdracht ontving

De laatste voltooiing van de trainingsfase vond plaats op 12 december 1944, toen de hele ploeg een langverwachte opdracht van de No. 300 Polish Bomber Squadron (Bombowy "Ziemia Mazowiecka") dat gestationeerd was in Faldingworth. Kort na aankomst bij de eenheid op 19 december 1944, werd Kirkilewicz tijdelijk gepromoveerd tot British Flight Luitenant (F / Lt).

Het operationeel vliegen begon met de deelname aan het bombardement op de positie van Duitse troepen in Royan in Zuid-Frankrijk. Later vloog hij alleen op de zwaar verdedigde industriële centra op het grondgebied van het Derde Rijk in München, Mannheim, raffinaderijen in Merseburg en de politie en spoorwegknooppunten in Neuss en Zeitz. Vroeg in de ochtend van 2 maart 1945 toen Kirkilewicz doelen aan het bombarderen was in Keulen werd de Lancaster PB854 BH-I neergeschoten door luchtafweer artillerie. De gehele bemanning stierf. Piloot Kirkilewicz kreeg postuum tweemaal een onderscheiding voor zijn verdiensten in stuurhut nr. 1766.

In maart 2019 werd het lichaam van Kirkilewicz geïdentificeerd op de begraafplaats in Lommel.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Nieuws

‘Onbekende soldaat’ op Lommels kerkhof na 74 jaar geïdentificeerd

mrt2019

‘Onbekende soldaat’ op Lommels kerkhof na 74 jaar geïdentificeerd

Een onbekende soldaat op het Poolse Militaire begraafplaats in Lommel is na 74 jaar geïdentificeerd. Piloot Mikolaj Kirkilewicz sneuvelde op 2 maart 1945 in Keulen, maar waar zijn lichaam werd begraven wist niemand. Vandaag kreeg zijn Poolse familie eindelijk antwoord.

Lees meer