TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bichelot, René François

Geboortedatum:
9 januari 1922
Overlijdensdatum:
27 mei 2004 (Bandol/ Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrijk)
Dienstnummer:
317692
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
Deze officier begon zijn werk bij het verzet in 1942 en was een grote steun voor een Brits netwerk in Bretagne. Toen dit netwerk eind 1943 werd opgerold ontsnapte Bichelot naar Engeland en meldde
zich onmiddellijk vrijwillig voor meer dienst in Frankrijk.
Hij sprong in mei 1944 boven Frankrijk als assistant van een organisator in zuid Frankrijk en kreeg het bevel over een groep van 300 man die hij indeelde in sabotage teams voor acties tegen Duitse verbindingen op D-Day.
Begin juni werd zijn chef gedood en de radiotelegrafist gearresteerd en Bichelot bleef achter zonder enig contact met Londen. Hij behield het commando hoewel hij een tekort aan voorraden had en de sabotage teams die hij leidde waren verantwoordelijk voor aazienlijke schade aan spoorwegen, in het bijzonder aan de lijnen Carcassonne-Montpellier en Béziers- St. Flour. Hij zette ook aanvallen op touw tegen hoogspanningsmasten en legde met succes vele hinderlagen tegen Duitse colonnes.
Captain Bichelot toonde de grootste peroonlijke moed en organisatietalent en bewees zich als leider met initiatief. Er wordt geadviseerd hem te onderscheiden met het Military Cross.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capitaine (Kapitein)
Toegekend op:
31 maart 1947
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto