TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Worms, Jean Eugène

Geboortedatum:
1 februari 1909 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (KZ Flossenbürg, Germany)
Dienstnummer:
260903
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Om familieleden in Frankrijk te beschermen, werd Jean Worms geregistreerd als Jean de Vérieux

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier voegde zich kort na de wapenstilstand van 1940 bij het verzet en vormde diverse groepen in noord Frankrijk. Hij werd achtervolgd door de Gestapo die een hoge prijs op zijn hoofd had gezet en in de zomer van 1942 verkaste hij naar zuid Franklrijk waar hij enkele maanden samenwerkte met een Britse oganisator.
In oktober 1942 kwam Worms naar Engeland voor training en werd in januari 1943 weer boven Frankrijk afgeworpen om het verzet in het gebied rond Chalons-sur-Marne op te zetten. In dit belangrijke gebied dat wemelde van de vijanden en waar de Gestapo bijzonder actief was, zette Lt Worms 10 belangreijke verzetsgroepen op die hij bewapende met uit Engeland afkomstige voorraden. Hij leidde zelf diverse sabotage aanvallen op spoorwegen, in het bijzonder een opmerkelijke ontsporing in maart 1943 waarbij mistens 20 Duitsers werden gedood.
Hoewel gehinderd door het ontbreken van een directe radioverbinding met Londen, deed Worms niettemin uitstekend werk onder moeilijke onstandigheden en zette regelmatig zijn leven op het spel om zijn organisatie draaiend te houden.
Hij werd in juli 1943 door de Gestapo gearresteerd en werd na een jaar in de gevangenis van Fresnes naar Duitsland gedeporteerd.
Wegens zijn lange dienst bij het verzet zijn opmerkelijke leiderschap en plichtsbetrachting wordt geadviseerd hem aan te bevelen voor toekenning van het Military Cross.
Nadat deze aanbeveling was opgesteld werd vernomen dat hij op 29 maart 1945 in Flossenbürg was terechtgesteld.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 23.8.45
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Capitaine (Kapitein)
Toegekend op:
31 maart 1947

Posthuum toegekend
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto